Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британска военна база в Кипър приюти сирийски бежанци

Снимка: Бранислава Бобанац

140 сирийски бежанци на борда на четири малки лодки бяха спасени днес в бреговата зона на британската военна база “Акротири” в Кипър. Това е първият случай от началото на сирийската криза и бежанската вълна, когато бягащи от военната зона хора пристигат на територия под британски суверенитет.

Спасените бежанци, сред които има жени и деца, се намират в една от двете британски военни бази в Кипър, които са суверенна територия на Великобритания и така бежанците попадат под нейна юрисдикция. Гражданска защита и другите компетентни органи на Кипър имат готовност да съдействат и да окажат хуманитарна помощ при поискване от британските служби, но до момента не е възникнала такава необходимост.

Хората са получили първа помощ, храна и вода, всички от четирите лодки са в безопасност. При регистрацията им са заявили, че са от Сирия. От британската база и от британското министерство на отбраната все още не са съобщили точния брой на спасените.

Все още не е ясен правният статут на мигрантите и как Великобритания и Кипър ще процедират за предоставянето на убежище. Британските власти се опитват да изяснят дали бежанците ще имат право да потърсят убежище във Великобритания. В същото време според съществуващо споразумение между Великобритания и Кипър пристигащи бежанци трябва да бъдат предадени на местните власти.

За последен път подобен инцидент е възникнал през 1998 г., когато кюрдски бежанци от Ирак са пристигнали в британската база “Акротири” в Кипър. Оттогава те живеят в бивши военни съоръжения в границите на втората британска база “Декелия”, тъй като няма одобрени от британските власти искания за предоставяне на убежище.

Базата “Акротири” е основната територия в района на Източното Средиземноморие за британските въздушни операции срещу джихадистите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44