Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създателят на нискобюджетната авиокомпания EasyJet връчи в Кипър чекове за по 10 000 евро за бизнеспроекти

31 бизнеспроекти получиха чекове за по 10 000 евро в Кипър от създателя на EasyJet
Снимка: Бранислава Бобанац

Милиардерът филантроп сър Стелиос Хаджийоану връчи чекове за по 10 000 евро за бизнеспроекти, които се осъществяват заедно от кипърски гърци и кипърски турци. Отпуснатата от него безвъзмездна финансова помощ за общ бизнес на двете общности в разделения Кипър достигна 2 млн. евро.

Наградите на сър Стелиос, създателят на нискобюджетната авиокомпания EasyJet, основател и собственик на империята EasyGroup, са за стартиращ съвместен малък бизнес на кипърски гърци и кипърски турци. Победителите тази година са 31 смесени екипа, избрани от благотворителната фондация “Стелиос” от рекордния брой от 116 кандидати. С полученото безвъзмездно финансиране от по 10 000 евро те ще развиват проекти в областта на бизнеса, науката, културата, спорта в двете части на разделената от 41 години страна. Сред тях са съвместни ресторант, пекарна, кафене, магазин, двуобщностен хор и двуобщностна театрална трупа, детска градина, художествена галерия, центрове за сърф и колоездене и други.

Вече седем години сър Стелиос насърчава чрез благотворителната си фондация бизнес контактите и съвместната дейност между кипърските гърци и кипърските турци, в полза на  мира и повторното обединение на страната. За тази подкрепа той е раздал вече 2 млн. евро. Догодина общата сума на наградния фонд ще бъде увеличена на 500 000 евро, като чекове от по 10 000 евро ще получат 50 съвместни екипа.

Този благотворителен проект е един от моите начини за погасяване на дълга ми към обществото, заяви сър Стелиос по време на официалната церемония, на която присъства и президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

През март тази година фондацията на милардера откри в Стара Никозия първото в Кипър двуобщностно кафене като център за срещи и съвместна работа на младите предприемачи от двете общности. Предстои откриването на второ такова кафене в северната, окупираната част на кипърската столица.

48-годишният милиардер филантроп сър Стелиос е роден в Атина, но в Кипър са корените на рода му. В официалните класации той се води като най-богатият кипърски бизнесмен, с притежавани активи на стойност 1,7 млрд. долара. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44