Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С “Месец на виното” Кипър почита един от основните продукти, с които е известен

Снимка: Бранислава Бобанац

С “Месец на виното” Кипър почита един от основните продукти, с които е известен. Разнообразни събития до края на ноември представят кипърското винопроизводство, което от векове е неотменна част от историята, поминъка, традициите и културата на острова.

Най-голям интерес в програмата на “Месеца на виното” в Кипър се очаква да привлекат специално разработените от Кипърската туристическа организация 7 нови “винени маршрута”, по които гостите и жителите на страната имат възможност да преминат от днес и в следващите уикенди до края на ноември. 41 винарни в основния лозаро-винарски район на Кипър в планината Тродос ще бъдат отворени за посетители по време на тези специални екскурзии. На място ще бъдат представени традиционното производство на алкохолната напитка и на изделия от грозде и гроздов сок, а също и традиционни кипърски занаяти, свързани с винопроизводството.

Днес е и заключителният фестивал в рамките на двумесечния Фестивал на гроздето и виното, който започна в средата на септември. В планинското село Килани канят за дегустация на първото за годината вино, съчетано с богата празнична програма с кипърска фолклорна музика и танци.

“Месецът на виното” включва и специални семинари както за туристи и просто любители на виното, така и за професионалисти производители и ресторантьори.

Градусът на празничното настроение в Кипър се вдига и с Фестивала на зивания - кипърската ракия, домакин на който са две села в планината Тродос днес и следващата неделя. Високоградусовото питие, което се прави на острова от 14 век, се смята за един от традиционните кипърски продукти, които носят историческия дух, настоящето и бъдещето на развитието на лозаро-винарския отрасъл в Кипър.

“Месецът на виното” се организира от Кипърската туристическа организация със съдействието на местните общности и финансовата подкрепа на европейските структурни фондове. Целта е популяризиране на традициите, културата, природните и исторически забележителности на Кипър, така че да се подпомогне развитието на селските райони-производители на виното и утвърждаването им като туристически центрове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44