Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима са задържани по подозрения за връзки с терористични организации на летището в Ларнака

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестима потенциални терористи бяха задържани от кипърската полиция на международното летище в Ларнака. Заплаха за бомбени експлозии в най-голямото пристанище на острова в Лимасол бе получена в полицията тази сутрин.
Шестима мъже на възраст от 25 до 32 години бяха задържани по подозрения за връзки с ислямистки терористични организации. Всички те притежават френски паспорти, като петима от тях са от турски произход и един - от алжирски. Пристигнали са в Кипър с полет на нискотарифна авиокомпания от Базел в Швейцария в събота вечерта. Арестувани са за разпит от полицията, след като при паспортния контрол са възникнали съмнения за истинската цел за пътуването им до острова. Пристигналите са заявили, че идват в Кипър като туристи за 4 дни. 
Кипърските власти работят активно с" Интерпол" и "Европол" и вече са получили потвърждение от тях, че трима от арестуваните /двама от турски произход и този с алжирски произход/ са идентифицирани като имащи пряка връзка с терористични ислямистки мрежи, другите трима също са свързани с терористични групи, съобщи тази сутрин министърът на правосъдието и обществения ред Йонас Николау. Днес задържаните ще бъдат депортирани обратно в Швейцария, каза министърът.
Кипърската полиция бе вдигната на крак днес и заради получената тази сутрин заплаха за бомба в пристанището на Лимасол, което е главната морска врата на Кипър. Обаждащият се е заявил на развален английски език, че ще има експлозии в следващите дни. Властите проверяват щателно района.
След терористичните актове в Париж Кипър, който е европейската страна най-близо до Близкия изток и района на конфликта, предприе по-строги мерки за сигурност на двете си международни летища, пристанищата и на пропускателните пунктове през “зелената линия” към и от окупираните територии. Кипърските власти са в постоянна комуникация с разузнавателните агенции в чужбина. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44