Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти на КЗП ще следят за нарушения при коледно-новогодишното пазаруване

Експертите на Комисията за защита на потребителите(КЗП) ще присъстват активно в търговската мрежа във връзка с предстоящото пазаруване за коледните и новогодишните празници, съобщи нейният председател Димитър Маргаритов. Съвместно с Министерство на финансите и с Националната агенция по приходите ще бъде обсъдено телефоните на Комисията и адреса на нейния интернет сайт да се отпечатват на касовите бележки, за да могат да постъпват бързи сигнали за нарушения.

От КЗП регистрират значително намаляване на нарушенията в отделни сектори в резултат на проверки на Комисията. Броят на нарушенията в контролираните от Комисията области намалява с около 10 %. Отчита се още, че с 50 на сто са намалели случаите, в които се предоставят услуги в некатегоризирани обекти, а с 37 на сто са спаднали нарушенията при онлайн търговията.

Над 350 неравноправни клаузи, свързани с ограничаването на потребителски права са установили експертите на Комисията в договори на небанкови институции, предлагащи кредити. Голяма част от тях са били отстранени, коментират от КЗП.

В търговските вериги експертите на комисията се натъкват на нарушения при обявяването на намаления, които са недействителни или на промоции със стоки, които не са в достатъчна наличност. Така клиентите биват „примамвани“ с привидно изгодни предложения, каза още председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Комисията е забранила и 111 опасни стоки, които ще бъдат извадени от търговската мрежа.

Подробности по темата - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44