Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици кипърски гърци и кипърски турци се включиха в Марша за мир и обединение

Марш за мир обединение в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Безпрецедентен Марш за мир и обединение премина днес в Никозия. Кипърски гърци и кипърски турци заедно пресякоха демаркационната линия в столицата, за да връчат своя апел за решаване на Кипърския въпрос на лидерите на двете кипърски общности. Преговорите за обединяването на разделената от 41 години страна в момента се намират в решаващ етап.

Над 70 организации - партии, неправителствени и граждански сдружения, синдикати, социални, младежки, културни, професионални, учителски, правозащитни и други сдружения, подкрепиха Марша на мира. С идеята за неговото провеждане излезе организцията „Двуобщностна инициатива за мир – Обединен Кипър”.

Стотици кипърски гърци и кипърски турци се включиха в шествието, което пресече „зелената линия” и буферната зона, разделящи кипърска столица. За първи път подобен двуобщностен мирен поход свърза лидерите на двете кипърски общности. Участниците в него връчиха еднакъв апел на лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, който лично го прие, и в Президентския дворец в Никозия, но президентът на Кипър Никос Анастасиадис в момента е в Малта, на среща на страните от Британската общност.

Организаторите и участниците в марша се обявиха за скорошно решаване на Кипърския въпрос, обединение на страната и помирение. Те настояха лидерите на двете кипърски общности да увеличат максимално усилията си, за да осъществят общата си визия за мир в страната и да преодолеят трудностите, пред които са изправени в преговорния процес. От шествието призоваха и всички кипърски гърци и кипърски турци да се обединят в активни действия, за да подпомогнат решаването на Кипърския въпрос. Осигуряването на мир и благоденствие за бъдещите поколения е далеч по-важно от компромисите, които трябва да бъдат направени, заявиха участниците.

След интензивните преговори през ноември между президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ е постигнат съществен напредък в търсенето на цялостно решение на Кипърския проблем, бе подчертано в съвместната декларация на двамата лидери след проведените 6 срещи през този месец. Анастасиадис и Акънджъ ще се срещнат 3 пъти през декември. Преговорите се намират в решаваща фаза, тъй като на дневен ред са ключовите и най-спорни теми, по които има значителни различия в позициите на двете кипърски общности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44