Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давутоглу подкрепя кипърските турци

Ахмет Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В подкрепа на кипърските турци в  преговорите по кипърския въпрос и за търсене на диалог с Русия на дипломатическо ниво се обяви турският министър-председател Ахмет Давутоглу по време на първото си посещение като ръководител на новото турско правителство в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, което се състоя днес.

Ахмет Давутоглу направи традиционната първа визита зад граница за всеки новоизбран министър-председател и президент на Турция в окупирания Северен Кипър на фона на тежката криза в отношенията между неговата страна и Русия, както и в решаващия етап от преговорите за обединяване на Кипър.

След срещата си с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ Давутоглу отново потвърди позицията на Анкара за уреждане на десетилетния конфликт. Той заяви, че целта е да се постигне справедливото решение, което трябва да се основава на двузоналност и политическо равенство на двете общности. Според Давутоглу това може съществено да промени Източното Средиземноморие, което е известно като кризисна зона.  Турският министър председател обаче отбеляза, че провеждащите се в момента преовори са последен шанс и че Турция и т. нар. Севернокипърска турска република имат силна воля и добри намерения в тази посока.

Премиерът на Турция посочи още, че след срещата на върха на ЕС в неделя страната му е навлязла в нова ера и е време да се направи крачка към мира. Ако кипърският въпрос бъде решен в следващите месеци, тъй като преговорите вървят добре, членството на Турция в ЕС няма да бъде само мечта, заяви Давутоглу по-рано в Брюксел.

Решаването на Кипърския въпрос ще допринесе за стабилността в района и за раждането на ново сътрудничество межуд обединен федерален Кипър, Турция и Гърция, подчерта днес лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Коментирайки кризата в отношенията между Турция и Русия, Ахмет Давутоглу заяви, че неговата страна никога не е искала да бъде част от напрежението и конфликта, но тя е защитавала въздушното си пространство, което е било изложено на риск. Турският премиер призова Русия да отвори каналите за комуникация между Турция и Русия на военно и на дипломатическо ниво, за да се предотврати по-мащабна криза.

След проведените срещи с политическото ръководство на самообявилата се Севернокипърска турска република Ахмет Давутоглу се очаква да напусне острова от незаконното летище в окупираните територии тази вечер, приблизително по времето, когато на летището в Ларнака в Република Кипър  ще кацне външният министър на Русия Сергей Лавров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44