Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатически совалки за обединението на Кипър

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Развитието на хода на преговорите за обединението на Кипър ще е един от основните въпроси в насрочените за днес разговори между първия дипломат на Русия Сергей Лавров и президента на страната Никос Анастасиадис. Темата ще бъде обсъдена и с американския държавен секретар Джон Кери, който се очаква да пристигне в Кипър утре.

Преговорите по Кипърския въпрос и съществуващите все още проблеми в този процес, въпросите за сигурността и гаранциите, финансовите и икономически аспекти за обединяването на страната ще са основните теми в разговорите между Анастасиадис и първите дипломати на Русия и САЩ.

В интервю за Кипърската информационна агенция в навечерието на визитата си Сергей Лавров подчерта, че Русия е "за" постигането на устойчиво и справедливо решаване на Кипърския въпрос при стриктното спазване на интересите на двете кипърски общности, без външен натиск и краен срок. Правителството в Никозия ще търси подкрепата на Москва за своята позиция да се премахнат гаранциите за бъдещия обединен Кипър и 40-хилядната турска армия да напусне острова.

Руският външен министър няма да разговаря с лидера на кипърските турци Мустафа Аканджъ. Москва предложи срещата между двамата да се проведе в буферната зона, разделяща Никозия, но Аканджъ не се съгласи, настоявайки да се срещне с Лавров в северната част на столицата. Джон Кери обаче ще посети Мустафа Аканджъ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44