Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров е готов да се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу на заседанието на ОССЕ на 3 и 4 декември в Белград

Сергей Лавров и президентът на Кипър Никос Анастасадис
Снимка: Бранислава Бобанац

Външният министър на Русия Сергей Лавров е готов да се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу по време на заседанието на министрите от Съвета за сигурност и сътруничество, която ще се състои на 3 и 4 декември в Белград. Това обяви Лавров в кипърската столица Никозия, където е на официално посещение днес. Той изрази и твърдата позиция на Русия за уреждане на Кипърския въпрос и премахване на системата на военни гаранции за острова.

Москва разглежда свалянето на руския бомбардировач като акция на Турция, противоречаща на задачата за борба с тероризма, подчерта Сергей Лавров в изявление след срещите си с президента на Кипър Никос Анастасадис и външния министър на страната Йоанис Касулидис днес. Зад тази атака може да се крие опит за провал на политическия процес за уреждане на кризата в Сирия, започнал във Виена, което ще помогне на ислямистите да се възцарят в региона, каза ръководителят на руската дипломация.

Лавров ще приеме търсения от Анкара контакт по време на форума на външните министри в Белград, за да чуем какво ще ни каже господин Чавушоглу, посочи руският дипломат № 1.

Москва е готова за провеждане на съвет Русия-НАТО, тя е натрупала много въпроси към Алианса, подчерта още Лавров.

Според него действията на Евросъюза за замразяване на връзките с Руската Федерация са абсолютно контрапродуктивни. Ние сме убедени, че в интерес на всички народи на нашия континент е формирането на единно пространство на сигурност и сътрудничество, посочи Сергей Лавров.

В тази връзка по време на срещите му в Никозия е обсъден и Кипърският въпрос. Окончателното му решаване трябва да стане на основата на постигнато съгласие между двете кипърски общности, без налагане на схеми отвън, и в съответствие с резолюциите на ООН, подчерта Лавров. Той потвърди и позицията на Русия за премахването на гаранциите след обединяването на страната, каквито сега имат Турция, Гърция и Великобритания.

Сергей Лавров изрази и интереса на Русия за разширяване на икономическите връзки с Кипър, най-вече в областта на енергетиката, търговията и за инвестиции в приватизацията в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44