Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През последните 20 години температурата у нас се е повишила средно с градус и три десети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните две десетилетия средногодишната температура в България се е повишила с градус и три десети,  каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева като се позова на  научни анализи. Тя участва в конференция "Измененията на климата - предизвикателствата пред българската природа и туризъм".

Въздействието на климатичните промени се определя от учените за България като умерено уязвимо в секторите на икономиката, каза министър Ивелина Василева:

Увеличават се периодите на засушаване и съответно намаляват количествата валежи на територията на страната за цяла година, в същото време пък се увеличава интензивността, тоест големи количества валежи за кратък период от време, което пък може да създава риск от възникването на неблагоприятни природни явления и бедствия. Това е нещо, с което трябва да се борим, да работим в посока превенция и управление на рисковете.

Статистическите данни показват  подобрение във физико-химичното състояние на водите през последните години. Нарастване на пречиствателните отпадъчни води и на селищата с адекватни системи за водоснабдяване и пречистване.

България има достатъчно обем лични водни ресурси. Това, което е необходимо, е да се подхожда с максимална степен на внимание към ефективното използване  на водите, каза Василева.

В туризма в резултат от повишаване на температурите ще се  удължи летният сезон, посочи още министър Василева. Научните изследвания показват, че градската среда у нас е устойчива на климатичните промени до 2035 година и дотогава у нас не се очакват драстични проме




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44