Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП започна проверки за опасни стоки на пазара преди празниците

Снимка: Архив

Във връзка с пазаруването за Коледните и Новогодишните празници Комисията за защита на потребителите (КЗП) обяви, че засилва присъствието си. Проверките ѝ започнаха преди Никулден и във връзка със Студентския празник – 8 декември. Днес инструктори на Комисията и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършиха проверка на търговски обект за детски играчки. Проверката не констатира сериозни нарушения. Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, заяви:

Проверката е съвместна. Ние от КЗП проверяваме основно правото на информация, етикети, евентуални намаления, както и по направление безопасност на стоките. Най-вече акцентът е върху детските дрехи и съоръженията за деца – колички, столчета за автомобили. 

Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков добави:

Акцент ще бъдат детските играчки. Всички детски играчки, които се предлагат, най-атрактивни за този сезон за подаръци, включително и тези, които са за предвижване на дете.

Каква информация е важна за потребителите, обясниха Истатко Томов и Антоанета Захариева:

Съществените характеристики на продукта, както и обозначената крайна продажна цена с включени данък добавена стойност и всички други данъци и такси. Тази информация трябва да е по един ясен, разбираем и неподвеждащ начин за потребителите.

По отношение на безопасността изискването е да има маркировка за съответствие със стандарт, който е за съответния продукт. Както и дали има предубеждение за безопасна употреба. Ако има видими несъответствия, може да пристъпим към вземане на проби и да изискваме допълнително документи за безопасност на този продукт.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44