Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 2016-а касовите бележки ще са с телефон за жалби и сигнали

Снимка: БГНЕС
От следващата година горещият телефон за подаване на жалби в Комисията за защита на потребителите ще бъде отпечатан на касовите бележки. И по време на новогодишните празници комисията ще има дежурни екипи на разположение на хората.

Телефон 0700-111-22 винаги ще бъде на вниманието на хората и при възникване на нередности те ще могат да направят консултация или да подадат сигнал още докато са в магазина, коментира председателят на комисията Димитър Маргаритов.

От началото на следващата година ще започнат да функционират и секторни помирителни комисии, които ще разглеждат спорове между потребители и търговци в пет важни области - енергетика, ВиК услуги, телекомуникации, транспорт и финансови услуги. Целта е при подобни спорове да не се стига до съд, а да бъдат решавани значително по-бързо и безплатно за гражданите.

По коледните празници на горещия телефон на потребителя са регистрирани 45 обаждания. Преобладаващата част от тях - с молба за консултации за възможността да бъдат върнати подаръци, които не са били харесани, или за правата и реда за предявяване на рекламация за дефектна стока. Има и сигнали за некачествени храни.

Комисията е извършила над 160 проверки в търговски обекти в страната, свързани с намаленията. Констатирано е, че някои търговци не са спазили изискването на закона намалените стоки да бъдат отделени на обособени места в обектите. В други случаи върху етикета на артикулите е била посочена само старата цена, но не и новата, или търговците са обещавали по-висок процент на намаления от този, който реално е предоставен при продажбата, съобщават от комисията.

При онлайн покупките най-често възникващият проблем е бил свързан с липсата на наличност на най-желаните от клиентите артикули.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44