Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в България ще се въведе регламент за упражняване на професията "ски учител"

За първи път в България ще се въведе регламент за упражняване на професията "ски учител". Изискванията са разписани в проект на наредба, публикуван на сайта на Министерството на туризма за обществено обсъждане.

Съществуването на наредбата е предвидено както в сега действащия Закон за туризма, така и в неговите предходни версии, но никога досега такъв документ не е бил разписван и приеман. В него са разписани критериите, на които трябва да отговарят лицата, които искат да положат изпит, за да имат правото да упражняват професията "ски учител" в България.

Предвижда се ски учителите да имат специализации по алпийски ски, ски бягане и сноуборд, за които ще се получава удостоверение за правоспособност. Тя ще се определя по нива във възходяща градация - "А", "В" и "С". Обучението на ски учителите ще се извършва в курсове, които ще се организират и провеждат от професионални туристически сдружения, членове на съответстващи международни организации и от други юридически лица, които имат правото да извършват обучение. Пред обучаващите организации ще се полагат изпити по практика и теория, като само кандидатите, издържали и двата изпита, ще получават удостоверение за правоспособност.

Предвижда се и създаването на списък на правоспособните ски учители, който ще бъде част от Националния туристически регистър и ще бъде достъпен онлайн. Така всеки ще може да провери правоспособността на обучаващия го ски учител и да бъде сигурен в неговите компетентност и умения. Предвижда се придобилите правоспособност ски учители да предлагат своите услуги чрез ски училището, към което са наети.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44