Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефчович: Източното Средиземноморие е много важен регион за енергийната сигурност на Европа

Снимка: Бранислава Бобанац

Източното Средиземноморие може да се превърне в много важен играч в доставките на природен газ за Европа, заяви днес в Никозия заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, който е на двудневно посещение в Кипър.

Източното Средиземноморие е много важен регион от гледна точка на енергийната сигурност на Европа, затова Европейската комисия трябва да работи много тясно с Кипър, за да направи всичко възможно за развитието на газовите находища в полза както на региона, така и за подобряване на енергийната сигурност на Европа, подчерта в изявлението си Марош Шефчович. Според него новите открития на газови залежи и новите енергийни разработки в Източното Средиземноморие променят неговата геодинамика и те трябва да работят за благото на Кипър и целия регион.

Еврокомисарят съобщи още, че през февруари Европейската комисия ще представи новата си стратегия за втечнен природен газ в Европа, в която Кипър и Средиземноморието са включени като един от най-важните канали за доставки на синьото гориво на континента. Той заяви, че има много силна възможност за износ на природен газ от Кипър и че Европа е естествената му дестинация.

Освен приносът на Кипър за нови източници и маршрути на природен газ към Европа, на срещите на Марош Шефчович с президента на Кипър Никос Анастасиадис и енергийния министър Георгиос Лакотрипис бе обсъдено и осъществяването на одобрените от Еврокомисията три кипърски проекта от общ интерес за Евросъюза, които ще бъдат финансирани от него. Те се отнасят за изграждането на междусистемната връзка между двата континента – "Евро-Азия Интерконектор" и свързването на електропреносните мрежи на Израел, Кипър и Гърция с подводен кабел, както и за Източносредиземноморския газопровод ("East Med").

До момента Кипър има едно газово находище – "Афродита", с доказано наличие на големи залежи от 140 млрд. кубически метра газ. През декември миналата година правителството на страната реши да удължи лицензите за сондажи в изключителната икономическа зона на републиката в Средиземно море на френския енергиен гигант ТОТАЛ и на италиано-южнокорейския консорциум ЕНИ-КОГАС.

На 28 януари кипърската столица ще бъде домакин на поредната тристранна среща на върха между Гърция, Кипър и Израел, акцент в която ще бъде изпълнението на съвместните проекти най-вече в областта на енергетиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44