Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Шалапатова: Всяко едно дете трябва да живее в сигурна семейна среда, а не в институциите

Фондация "За нашите деца" организира днес международна конференция на тема: "Правата на децата са наша грижа". Събитието е заключителен етап от проекта "Медиите, бизнесът и аз ЗА нашите деца". Конференцията има за цел да повиши разбирането на темата за спазването на правото на децата на семейство и да постигне широка обществена ангажираност.
 

Ние вярваме, че всяко едно дете трябва да живее в сигурна семейна среда, а не в институциите или в заведения, които са под грижата на държавата, каза в интервю за "Преди всички" изпълнителният директор на Фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова:

Реализираме този проект именно с цел да привлечем ангажираността и да мобилизираме изключително сериозните ресурси, с които ние разполагаме като общество, и най-вече различните заинтересовани страни, които може би не осъзнават, че имат много сериозна роля, така че в България грижата за децата да бъде само в семейна среда и да прекратим практиката, свързана със специализираните институции.

Иванка Шалапатова посочи, че една от тревожните тенденции е, че въпреки че се извеждат много деца от институциите, ежегодно нови 1500-2000 деца отново влизат в домовете:

За миналата година, за периода от януари, 2015-а, до края на септември има нови настанявания във всички специализирани институции в България – общо 803 деца. По-тревожната тенденция е, че по-голямата част от тези деца постъпват в домовете за медико-социални грижи. Това са лечебни заведения, те приемат много малки деца. Всички експерти на Фондация "За нашите деца" и международните изследвания показват, че децата от 3-, 7-, дори до 10-годишна възраст не трябва да пребивават въобще в обществени заведения. Те трябва да бъдат в семейство.

Международните изследвания показват, че децата, особено в първите три, седем, дори до 10-годишна възраст не трябва да пребивават въобще в обществени заведения. Те трябва да бъдат в семейство, но хубавото е, че общият брой на специализираните институции в България намалява. Към днешна дата те са 55 специализирани институции. Децата вече са 2 182, поне по последни данни. Тук трябва да обърнем внимание на децата,  които са настанени в специално педагогическите интернати и възпитателните училища, защото голяма част от тези деца, те са 250 в България са с противообществени прояви, всъщност биват настанявани във форма на грижа, която изключително сериозно наподобява институционалната.

Цялото интервю с Иванка Шалапатова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44