Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестно шествие срещу провеждането на Луков марш в София

| обновено на 13.02.16 в 13:57
Луков марш
Снимка: БГНЕС

Движението "Антифашистко действие" организира протестно шествие срещу провеждането на Луков марш в София.

То започна със скандирания от Националния дворец на културата. В него се включват предимно млади хора, които носят транспаранти: "Не на Луков марш", "Не на неонацистките маршове", "Хора, бдете!", "Фашизмът не е мнение, а е престъпление". Част от надписите са на английски, в превод: "За антифашистка солидарност","За излизане от НАТО,"  "Изключете военната машина", "Солидарност между хората е нашето оръжие срещу омразата".

Един от организаторите на шествието - Драгомира Иванова, поясни:

Протестът е организиран, защото искаме да покажем, че като общество, не допускаме по улиците ни да шестват хора, които пропагандират омраза и разделение. Ние смятаме, че Луков марш е едно много зле прикрито ултранационалистическо събитие на хора и организации, които са с открито ксенфоробски, хомофобски и расистки идеи.

Шествието премина през пешеходната част на "Витошка" и стигна до Съдебната палата, където скандиранията се усилиха. Протестиращите ще преминат и по улица "Московска" до Столичната община.

Полицията е отстранила участник от протестното шествие срещу Луков марш, който, според организаторите на шествието, е имал отличителни белези на провокатор. Те уточниха, че част от шестващите са покрили лицата си с черни шалове, тъй като вече се е случвало да бъдат снимани. По думи им, снимките са качвани в Интернет с техните адреси и призиви да бъдат бити.

Междувременно от Столичната община съобщиха, че не е давано разрешение за провеждането на Луков марш, а само за поставянето на цветя пред къщата на ген. Луков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44