Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждането на промените в Закона за туризъма се удължава с 3 месеца

Снимка: БГНЕС

Член 207 от предложените промени в Закона за туризъм ще отпадне, защото е неработещ, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на дискусия, която ведомството организира по предлаганите промени. Според предложените текстове на този член, който иска да къмпингува на нерегламентирани места и да се разположи с палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона къмпинги, се наказва с глоба 200 лева. С още 3 месеца се удължава срокът за обществено обсъждане на промените в Закона, като ще се създаде работна група с участието на всички заинтересовани ведомства, допълни тя:

Много е важно да изясним що е то къмпинг и какви ще бъдат правилата и реда за неговото осъществяване!

Целта на общественото обсъждане се получи обратна връзка по предложените текстове, за да се намерят балансирани решения, подчерта министърът. Сред предложенията в дискусията бяха общините да предложат зони за къмпингуване на тяхна територия със социално поносими такси, а приходите от това да се използват за контрол и почистването тези зони. От Българската асоциация за къмпинги и каравани предлагат да се въведе понятието "кемпер стоп" и да се насърчи изграждането на къмпинги и места за обслужване на кемпери. Да се създават повече условия за разнообразен туризъм, което да стимулира и икономиката, апелира Борислав Сандов от „Зелените“ . За Гражданска инициатива „Да спасим Карадере основният проблем е устройството на териториите. Те настояват общините да предоставят информация за устройствените планове и тогава да се дискутира. В рамките на десет дни заинтересованите страни трябва да формулират и изпратят предложенията си в инистерството на туризма, коетоще ги публикува на своята страница. Настоящата среща е първата от поредица такива, посочи Министър Николина Ангелкова



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44