Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Маргаритов: Над 20 000 жалби и сигнали на потребители са постъпили в КЗП през 2015-а

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите
Снимка: Габриела Рученова

През миналата година в Комисията за защита на потребителите (КЗП) са постъпили над 20 000 жалби и сигнали на потребители, съобщи нейният председател Димитър Маргаритов.

Маргаритов отчете работата на контролния орган през последната година и открои основните акценти в дейността на Комисията - активното и ефективно присъствие на пазара, търсенето на диалог при разрешаването на потребителските спорове и провеждането на информационни кампании за правата и задълженията на потребителите и търговците.

В изминалата година се наблюдават две тенденции - едната е да сме все по-търсени като орган, който може да окаже съдействие на потребителите за решаване на някакви конкретни техни проблеми, а другата е, че нашите проверки, които през миналата година достигат близо 40 000.

Статистика показва, че броят на нарушенията спрямо предходни периоди намалява с около 10%, като в някои чувствителни сектори  този процент е много по-голям. И тук ще дам два примера - единият е онлайн търговията, където намаляването на нарушенията през последното тримесечие на миналата година е с около 35%. Другият сектор е туризмът, където в повече от 50% от случаите спрямо предходните периоди е намаляло нарушението предоставяне на туристическа услуга  в некатегоризиран туристически обект,
допълни Димитър Маргаритов.

През изминалата година в рамките на правомощията на комисията е търсен активен диалог с търговците по линия на превенцията, заяви още Маргаритов, като подчерта, че една от целите, които контролният орган си поставя в бъдеще, е дигитализация и цифровизация на дейността й, чрез което ще се подобри работата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44