Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Митов: На разговорите бе препотвърдено достигнатото равнище на стратегическо партньорство между България и САЩ

Снимка: БГНЕС

По време на разговорите вчера и днес бе препотвърдено достигнатото равнище на стратегическо партньорство между България и Съединените щати, заяви  външният министър Даниел Митов след срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Двамата приветстваха напредъка на петте съвместни работни групи между България и САЩ:
Бих желал също да потвърдя ангажимента на българското правителство за по-нататъшно развитие на съюзническите отношения, партньорството и приятелските връзки със САЩ, които са ключов партньор на България, разбира се и стратегическото ни партньорство в днешната бързо изменяща се глобална среда е от изключително важно значение и за двете страни
Антъни Блинкин потвърди силната ангажираност на САЩ за задълбочаване на връзките между двете държави и високата оценка на управлението в България:
Във време на огромни промени и предизвикателства, в много отношения и по много начини, България е източник на стабилност в Югоизточна Европа. Страната ви е добър пример за модернизация на армията и това заедно с ролята й за постигане на енергийна сигурност в района, ще бъде изтъкнато на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава през юли.
Въпросът с визите за българи и ускоряването на процеса за включване на български граждани в програмите за безвизово пътуване винаги присъства в нашите двустранни разговори, каза в отговор на журналистически въпрос Даниел Митов. По думите му и от двете страни е налице воля за решаване на този проблем:
След 12 юли отново този въпрос ще бъде широко дискутиран в рамките на ЕК и България трябва да заеме солидна позиция. Ние се надяваме, че дотогава ще има някакво развитие или решение, така че то да е от полза и за двете страни" - заяви Даниел Митов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44