Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към момента всички площадки за защита от градушки работят, съобщи Десислава Танева

Снимка: БГНЕС
Към момента всички площадки за защита от градушки работят, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Тя посочи, че чрез Агенцията за борба с градушките се защитава малка част от земеделските площи  в страната:

В момента ракетите, с които е осъществена противоградова защита в районите, в които има изградени площадки са близо половината от цялото годишно потребление, а сезонът все още не е преполовен. Т.е. интензитетът на противоградова защита към момента е няколко пъти по-висок, отколкото минали години, просто годината е такава. Преди две години имахме същата година.

 
 В края на май ще бъде представен проект за структурна промяна в защитата от градушки в страната. Моделът ще предвижда такава защита да се осъществи върху всички земеделски площи в България по два начина - по сегашния, като се предвижда изграждане на допълнителни площадки за защита от градушки, за което има проектна готовност, и чрез летателна техника. 

Моделът ще бъде представен пред земеделските производители и ще изисква участието им във финансирането за оперативното функциониране на тази защита.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44