Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на български училища в чужбина искат възпитаниците им да могат да гласуват

Снимка: българско училище "Св.св Кирил и Методий" Париж

 9 български училища във  Франция, Испания, Италия,Германия, Холандия и Кипър  се обединиха чрез декларация против част от промените в Изборния кодекс.

  Камелия Конакчиева, основател на парижкото училище „Св. Св.Кирил и Методий „  пише декларацията провокирана от решението  на депутатите да се гласува в чужбина само в дипломатически представителства и след разговори в социалните мрежи с други българи извън страната. Според нея неоснователно много хора в България се сърдят на сънародниците ни ,че се месят в решенията ,които се вземат .С ограничението ,което бе одобрено, се лишават български ученици да упражнят правото си на глас, казва Камелия след като 10 години от живота си тя се бори училище „Кирил и Методий“ в Париж да се утвърди като център на българския дух и знание. Родолюбието не се измерва  с времето ,в което  стоиш на опашки, за да гласуваш след като си преминал десетки километри,  то е  да обичаш езика ,културата , да си отдаден на родината , независимо къде си , да я покажеш на чуждестранните си приятелите си ,категорична е Конакчиева.Всяка пречка до урните , намалява броя на гласувалите , къса връзката на България с гражданите й. Електронното гласуване , което вече е факт , не решава проблема , тъй като първо то  все още не е въведено и второ, защото то е и физическо и електронно , обясни българката.

 Асоциацията на българските училища в чужбина също е излязла с декларация , по този начин се представляват хиляди български деца. Години наред  държавата е инвестирала в тях реисурси за образование, а в същото време тя отказва да бъде чут гласът им. Българското общество се подава на манипулации. Може ли то да приеме, че политиците ще си подбират електорат , пита Конакчиева. С ограничения  не може да бъде дискутиран вота в Турция.Тази логика е опасна, според Камелия. За да спре оплакването,че там гласуват хора  ,които не знаят български език ,трябва да бъдат разкрити училища. Семейства в Бурса са настоявали за учебни заведения от години, но в момента има само едно в Истанбул.

Чуйте цялото интервю на Десислава Златева с Камелия Конакчиева  във звуковия файл 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на трудовите злополуки в България, в Бургас няма нито един сериозен инцидент

Сериозен ръст на трудовия травматизъм в България през 2023 година отчете Главна инспекция по труда по време на работна среща в морския град, посветена на кампанията под надслов „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“. „За миналата година пряко свързаните с работния процес трудови злополуки са 440“, посочи изпълнителният директор на ГИТ..

публикувано на 28.03.24 в 17:46

Община Болярово очаква да започне работа по два ВиК проекта с пари от ПВУ

Всеки момент община Болярово очаква да подпише два договора за проекти финансирани по Плана за възстановяване и развитие. Предстои ремонт на училището и откриване на фитнес залата. Всички проблемни участъци по третокласната пътна мрежа са ремонтирани, кметът настоява това да стане с всички пътища, които водят към границата. Проблем с..

публикувано на 28.03.24 в 16:31

Ще плати ли "Лукойл" преработката на нефтените утайници за своя сметка?

Казусът с отстраняването на нефтените утайници край Бургас отново излиза на дневен ред. Предстои да се проведе на 1 и 2 април обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда в общините Камено и Бургас. Това е второ преработване на документа, след като са констатирани пропуски в първия му вариант през август миналата..

публикувано на 28.03.24 в 15:24

Добро дело: Първокласници от Бургас намериха 250 лева, вече са при собственика си

Двама първокласници от Бургас намериха чантичка с 250 лева в двора на училището си "Петко Росен" и я предадоха на ръководството на учебното заведение. Учителите издирили собственика, който се оказал ученик от 7 клас и му я върнали. Новината съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. Ето какво написа той: "Добрите дела трябва да..

обновено на 28.03.24 в 15:01

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“ в Бургас

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46