Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на 8 или 9 партии влизат в новия парламент на Кипър в резултат на днешните избори

| обновено на 22.05.16 в 18:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дясноцентристката партия “Демократичен сбор” (ДИСИ) и основната опозиционна партия – лявата АКЕЛ, събират най-много от дадените от кипърските избиратели гласове днес за нов парламент. 

Дясната ДИСИ води във вота, като според различните агенции тя печели от 29.5% до 34%, а лявата АКЕЛ я следва с резултати от 25% до 29%. Според данните от първите екзит-полове в новия парламент влизат представители на 8 или 9 партии, като досега те бяха 6.

През деня Кипър гласува в 11-те парламентарни избори след получаването на независимостта си през 1960 г. и в първите след приключването на 3-годишната възстановителна програма с тройката международни кредитори.
За 56-те места в Камарата на представителите се състезаваха 493 кандидати.

Вотът премина със сравнително ниска активност, като до края на изборния ден в 18 часа пред урните се явиха 67,37% от гласоподавателите. За сравнение на предишните парламентарни избори през 2011 г. по същото време техният брой е бил 71.5%. 
Високият дял на въздържалите се потвърждава предварителните очаквания и се тълкува като “протестен вот” заради нерешения Кипърски въпрос и социално-икономическите трудности в резултат на кризата в Кипър.

По-рано в неделя президентът Никос Анастасиадис и всички партийни лидери призоваха кипърците да излязат да гласуват, тъй като въздържането им не е в полза на демокрацията.
Тези, които откажат да упражнят правото си на глас, не трябва да се оплакват в деня след това, подчерта президентът.

Според лидера на управляващата сега ДИСИ Авероф Неофиту обществото гласува за стабилната перспектива за Кипър, за да го изгради по-добър, без окупация и със здрава икономика. Лидерът на АКЕЛ  Андрос Киприану пък изрази надежда, че понеделник ще бъде нова отправна точка за Кипър и кипърския народ, както по отношение на Кипърския проблем, така и за социално-икономически проблеми.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви още, че веднага след завръщането си от Истанбул и Атина, където той ще бъде в началото на следващата седмица, независимо от резултата от изборите, той ще търси допирни точки и консенсус с партиите по всички важни въпроси - свързаните с националния проблем за обединяването на страната, административната реформа, здравната реформа или други проблеми. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44