Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърци избраха най-многопартийния в историята на страната парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път в парламента на Кипър влизат представители на крайнодясна, екстремистка националистическа партия. Това е изненадата от проведените в неделя парламентарни избори, на които една трета от избирателите не гласуваха.

Кипърци избраха най-многопартийния в историята на страната парламент, като 56-те места в него бяха спечелени от 8 партии.

Загубата на гласове от 4-те големи партии – управляващата дясноцентристка и трите основни опозиционни, високият процент негласували – една трета от избирателите, както и влизането за първи път в парламента на Кипър на крайнодясната екстремистка националистическа партия ЕЛАМ, са най-коментираните резултати от проведените в неделя парламентарни избори.

Кипърските избиратели намалиха подкрепата си за партите, които са отговорни за икономическите проблеми, финансовия срив през 2013 г. и последвалите три тежки години в рамките на меморандума с тройката, както и за все още нерешения Кипърски проблем.

Управляващата дясноцентристка партия ДИСИ е победител със спечелените 30.69% от избирателите и 18 места, което обаче е спад с 3.7% в сравнение с гласуването преди 5 години. Резултатът за нея се приема като вот на доверие към сегашното правителство на президента Никос Анастасиадис за политиката му за изход от икономическата криза и в преговорите по Кипърския въпрос. ДИСИ е единствената управляваща партия в Европа, която изпълни едни от най-трудните програми за строги икономии и остана първа политическа сила, коментира председателят й Авероф Неофиту.

Най-големият губещ от изборите в неделя е водещата опозиционна партия - лявата АКЕЛ, която избирателите наказаха за ролята й за икономическата криза. Тя остана втора с 25.54% от общия вот и 16 депутати, което е с рекордните 7.1% по-малко отколкото преди 5 години. Лидерът й Андрос Киприану призна, че резултатите са много разочароващи.

Най-голямата изненада донесе растящата подкрепа за крайнодясната националистическа партия ЕЛАМ, сродна на гръцката екстримистка “Златна зора”. Тя получи 3.71% от гласовете, което й осигури 2 депутатски места.

Като много обезпокоителен факт политиците и анализаторите отчетоха високия дял на негласувалите – една трета от избирателите в Кипър. Пред урните се явиха малко над 67%, което е с 11% по-малко, отколкото преди 5 години.

Новият парламент ще се нуждае от широки коалиции, тъй като управляващата партия ДИСИ не разполага с мнозинство, за да приеме внасяните от правителството законопроекти за следващите критични и важни реформи за икономическото възстановяване на Кипър след кризата. Мнозинство обаче имат двете основни партии ДИСИ и АКЕЛ, които подкрепят федералното решение за обединяването на Кипър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44