Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи български фолклорен фестивал събира сънародниците ни в Кипър

Снимка: Танцовата формация “Соватчии”

Първи български фолклорен фестивал събира днес сънародниците ни в Кипър. Танцови формации, детски състави и народни певци ще залеят с родните музика, танци и багри Лимасол, морската столица на острова.

В първия български фолклорен фестивал “Соватчии” участват български фолклорни състави, певчески групи, народни оркестри, певци и инструменталисти от цял Кипър.

Организатор и домакин на празника е танцовата формация “Соватчии” от Лимасол с главен художестен ръководител Теодоси Теодосиев. Тя е млада – създадена е през октомври миналата година, но вече има редица участия не само пред родна публика в Кипър, а и в прояви на общината и международни фестивали. Любовта си към народното творчество показват в нея 15 танцьори, певци и музиканти.

С български ритми ще разтресе сцената най-старият и най-известен български танцов ансамбъл “Българи” от град Ларнака с главен художествен ръководител Радослав Георгиев, чието завладяващото майсторство е добре познато на сънародниците ни.

Със свои емоционални изпълнения ще развълнуват публиката тази вечер и българските деца. С родни танци и песни се представят българчетата от 4 български училища в Кипър в Лимасол, Ларнака, Никозия и Паралимни.

На празничната сцена ще излязат и наши народни певци, живеещи на острова.

Първият български фолклорен фестивал “Соватчии” е част от инициативите на българската общност в Кипър за съхраняване и разпространяване на българското народно творчество, за популяризиране на българската култура и традиции. Идеята на организаторите му е той да се провежда всяка година.

Българските фолклорни състави в Кипър - на големите и малките танцьори и певци, по традиция участват в многобройни български, кипърски и международни събития на острова, запалвайки с красотата на българската народна музика и емоцията си сънародниците ни и много приятели на страната ни. Те са в основата на привличането на десетки нашенци за участие в световния флашмоб “Дръж се, земьо, българите танцуват”, който е част от честването на 24 май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44