Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пленарна сесия в София завършва българското председателство на ПСЮИЕ

| обновено на 11.06.16 в 12:12
Снимка: БГНЕС

Новите реалности и споделените перспективи пред страните от Югоизточна Европа обсъждат участниците в Третата пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Сесията, в която участват парламентаристи от 12 страни, беше открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя е председател на Асамблеята. Темата, която е определена за дебат на днешната пленарна сесия е "20 години Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа: Регионът - нови реалности и споделени перспективи".

Тази тема дава възможност за равносметка за изминалия път, да дебатираме какво постигнахме до момента, кои са предизвикателствата и нерешените въпроси пред нас, които да бъдат акцент по време на председателството след София.

Цецка Цачева подчерта, че през изминалите години Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е натрупал богат опит, а от 2014 г. успешно функционира и неговото парламентарно измерение. Заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов заяви:

България пое председателството на организацията с решимост да продължи взаимното сътрудничество в различни сектори и предоставяйки платформа за развитие в региона. През миналата година, която беше белязана от безпрецедентни предизвикателства, ние съсредоточихме усилията си за постигане на резултати в три ключови области - свързаност, спиране на миграционните потоци и свобода на медиите и изразяването.

С Пленарната сесия на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в София завършва българското председателство на организацията. Сред приоритетите на българското председателство бяха енергийната и транспортната свързаност на държавите от Югоизточна Европа, синхронизирането на законодателствата на националните парламенти с правото на Европейския съюз, както и миграционните процеси с оглед необходимостта от законодателна рамка по отношение на миграцията и борбата с тероризма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44