Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромен пожар бушува в северозападната част на Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромен пожар в северозападната част на Кипър, който излезе от контрол, предизвика най-голямата мобилизация на граждански и военни сили на острова, включително от Великобритания и Израел, за неговото гасене. Двама души вече са арестувани по подозрение за предизвикване на огъня и се очаква днес да бъдат изправени пред съда.

Най-големият пожар, който Кипър е виждал през последните години, избухна в северозападната част на острова около 14:40 ч. в събота и бързо излезе от контрол заради високите 40-градусови температури, изключително силния вятър и гористата местност.

В най-мащабната операция срещу огнената стихия, която страната е провеждала, се включиха над 200 служители и противопожарна техника от всички компетентни органи на Кипър, както и доброволци от местните жители. Според официалната информация в региона действат 40 противопожарни коли, булдозери и багери от Противопожарната служба, Отдела за горско стопанство, Гражданска защита, местната община, а така също и частна техника. С пламъците се борят и 6 хеликоптера и самолети на кипърските граждански сили и на Националната гвардия, 2 хеликоптера изпрати на помощ британската военновъздушна база. В изпълнение на транснационално споразумение правителството на Кипър поиска спешна помощ и от Израел, чиито три противопожарни хеликоптера пристигнаха днес рано сутринта и се включиха в гасенето на огъня.

Едва след полунощ тежките наземни сили успяха да ограничат периметъра на пожара, но продължава битката срещу пламъците вътре в него. Все още остава висок риск от разпространението му заради близостта с гори и сухата растителност. Липсата на вятър улеснява работата на огнеборците днес.

Димните облаци от пожара покриваха десетки километри през цялата нощ. За къщите в района и близкото село няма непосредствена опасност, но като предпазна марка жителите му бяха евакуирани. Щетите се очаква да са огромни, според досегашните съобщения е изгоряла площ от 5 квадратни километра от гори и дива растителност.

Двама местни жители, 62-годишен и 47-годишен, бяха арестувани късно в събота по подозрения, че са причинили избухването на пожара в резултат на небрежност. Те са се опитвали да почистят своя земя, като изгорят тревата. Очаква се днес те да бъдат изправени пред съда.

По-малки пожари избухнаха и в други райони на острова, но те бяха овладени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44