Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър чества деня на Свети Дух с уникалния Фестивал на потопа

Днес Кипър чества деня на Свети Дух с уникалния Фестивал на потопа. Стотици хиляди местни жители и чуждестранни туристи се стичат по цялото крайбрежие на острова за многобройните водни състезания, музика, танци и забавления.

При температура от над 40 градуса, на фона на суша, със запълнена само една трета от обема на язовирите и избухнала в последните дни серия от пожари Кипър празнува Фестивала на потопа, известния Катаклизмос. Той е традиционен за острова православен фестивал, но началото му е още в древността. Празникът се свързва с библейската легенда за потопа и с подобен мит на древните гърци, както и с честванията през античността на боговете Афродита, родена на острова от морската пяна, и Адонис.

Денят на Свети Дух е официален неработен ден в Кипър и се чества масово на брега на Средиземно море с “потоп” от фестивално настроение, което завладя крайбрежните градове още от петък вечерта.

На Фестивала на потопа се почита водата, затова денят започва с празнични богослужения и освещаване на водата в морето. Най-разпространената традиция на Катаклизмос е хората да се поливат и пръскат един друг с вода като символ на пречистването на тялото и душата.

Многобройни спортни прояви, състезания по водни спортове, плажен волейбол, плуване, ветроходни регати, делтапланеристи привличат участници и зрители на фестивала. Програмата му е изпълнена с концерти на известни гръцки и кипърски изпълнители, фолклорни представления на местни танцови състави, много кипърска и гръцка музика, събори и панаири с традиционни кипърски деликатеси, храни и напитки, включително и рибен фестивал, както и произведения на кипърските занаяти. Неизменна част от деня са конкурсите за чатиста – самобитна кипърска народна поетично-песенна надпревара.

През миналата година ЮНЕСКО призна за част от световното културно наследство Катаклизмос, провеждан в град Ларнака, наследник на древния град Китион, чийто основател според легендите е един от внуците на Ной. Това е най-богатият и разнообразен Фестивал на потопа в Кипър, който тази година се организира за 101-ви път и ще продължи до неделя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44