Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър поиска помощ от ЕС за справяне с пожарите на острова

Снимка: БГНЕС
Кипър официално поиска помощ от Европейския съюз заради усложняващата се ситуация с пожарите на острова. Бушуващият вече три дни огън все още е извън контрол. Президентът Никос Анастасиадис, който беше в района на бедствието, определи положението като трагично.

Страната се обърна към Механизма на Европейския съюз за гражданска защита с искане за помощ за овладяване на огромните пожари, съобщи министърът на вътрешните работи Сократис Хасикос. Официалният отговор се очаква по-късно тази вечер.

При съгласие механизмът трябва да активира координирани сили от други държави-членки, за да помогнат в гасенето на огъня на острова. Желанието на Кипър е да бъдат изпратени повече противопожарни самолети. Министерството на вътрешните работи е в контакт и с еврокомисаря по хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис, представителят на Кипър в Еврокомисията. Стилианидис заяви,че ЕС е готов да помогне.

Вече повече от 30 часа на няколко фронта се води битка с огромния пожар, избухнал на 50 километра югозападно от столицата Никозия, който продължава да е извън контрол. В гасенето му участват общо 16 хеликоптера и самолети от Кипър, Великобритания, Израел и Гърция, 66 сухоземни противопожарни машини, над 300 служители от държавни агенции, както и доброволци. Продължава и евакуирането на жителите на села в региона. Спасителните операции са затруднени от тежките метеорологични условия – силен вятър и 40-градусови температури, заради което дори загасени огнища отново се разпалват.

По досегашна оценка в района на бедствието вече са овъглени около 15 квадратни километра горски масиви. Това е най-големият пожар на територията на страната от юни 2007 г.одина насам, когато са били унищожени 10 квадратни километра.

Това е наистина трагично положение, заяви президентът Никос Анастасиадис, който днес посети селата в района на бедствието и бе в координационния център на спасителната операция. Той съобщи, че на заседанието си в сряда правителството ще обсъди мерки за залесяване и компенсация на щетите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44