Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският национален отбор по информатика участва в Балканската олимпиада в Кипър

Снимка: Радио Видин

24-ата Балканска олимпиада по информатика за ученици от средните училища се организира от Кипърското компютърно общество под егидата на Министерството на образованието и културата и с подкрепата на редица представители на кипърския бизнес. Официалната церемония по откриването й е тази вечер, а победителите, най-добрите в региона млади програмисти, ще станат ясни на 2 юли.

България се представя от четирима младежи от националния отбор по информатика с ръководител гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН. Състезанието се състои от два кръга, които ще се проведат в два дни. В рамките на петте часа на всяка сесия младите програмисти трябва да решат от един до четири проблема.

Кипър за трети път, след 1996 и 2006 г., е домакин на това важно събитие за образованието, развитието на новите технологии и подготовката на младежта за тях. Състезанието по програмиране има за цел да повиши интереса на учениците от средните училища в региона на Балканите и Източна Европа към компютрите, информатиката и новите информационни технологии, да им даде възможност да докажат своята компетентност при решаване на проблеми с помощта на компютри, а така също да обменят знания и опит със свои връстници от съседните страни, подчертаха организаторите от Кипърското компютърно общество. Сред целите, които те си поставят тази година, е и да инициират дискусия и сътрудничество в областта на обучението по информатиката в средните училища в страните от Източна Европа, като по този начин се повиши качеството на образованието и подготовката на младежите за професионална реализация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44