Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова: Световни имена в архитектурата могат да участват в проектирането на пл. "Света Неделя"

Снимка: БГНЕС

София ще се обърне към световни имена в архитектурата за проектирането на площад "Света Неделя", съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Ролята на общината за превръщането на столицата в туристическа дестинация е чрез инвестициите в инфраструктура, в разкриването и експонирането на културното и историческото наследство, каза Фандъкова. Тя посочи акцентите в работата за тази година:

Проектът за проучване и експониране на Западната порта, проучванията на неолитното селище в Слатина, проучванията и на площад "Света Неделя". Продължаваме да инвестираме в обекти от софийската "Мала Света гора", да изграждаме пътеки и пътища до манастирите и църквите.

В средата на юли ще започне вторият и последен етап от проучванията на площад "Света Неделя". Приключването им ще даде възможност да се проектира цялото пространство и площадът да се свърже по естествен начин с пешаходната зона на бул. "Витоша" и на Ларгото.

Площад "Света Неделя" ще се превърне в площад с експонирани археологически ценности и находки. Всичко това ще се случи в рамките на интегрираният план за градско развитие, поясни заместник-кметът Тодор Чобанов:

Ще търсим най-доброто решение с цялостно експониране на археологическите структури по модела на други европейски столици, където се е случвал подобен процес на развитие.

Площадът трябва да е с нов облик три години след началото на строителството, тъй като вероятно ще се наложи да се правят допълнителни проучвания, каза още Чобанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44