Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международно летище на Кипър носи името на покойния президент Главкос Клиридис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международното летище в Ларнака приема името на политика-ветеран Глафкос Клиридис, отдал над 60 години от живота си в служба на Кипър и кипърския народ, на официална церемония тази вечер в присъствието на президента на страната Никос Анастасиадис.

Това е главният въздушен вход на острова, през чийто терминал през миналата година са преминали рекорден брой пътници – над 5,3 млн., или с 1,6% повече спрямо 2014 г. В момента над 70 авиокомпании оперират на двете кипърски летища в Ларнака и Пафос, с полети по над 110 дестинации до 40 страни.

Международното летище на брега на Средиземно море, което да поеме потока пътници от и за Кипър, е разработено и открито през февруари 1975 г., след като в резултат на турската инвазия през 1974 г. международното летище в столицата Никозия е затворено – то остава в буферната зона, разделяща града, под контрола на ООН. Новият терминал функционира от ноември 2009 г.

Глафкос Клиридис е емблематична фигура на политик и държавник на острова, наричан "архитект на модерен европейски Кипър". Той е бил президент на републиката два последователни мандата – от 1993 до 2003 г., като шест пъти се е кандидатирал за висшия държавен пост в страната. По време на 10-годишното си президентство стабилизира икономиката на Кипър и го подготвя за приемането му за член на Европейския съюз, което официално става при неговия наследник през 2004 г. Той е и първи председател на парламента на Кипър, на който пост остава в продължение на 16 години.

Клиридис е известен със силната си подкрепа за обединението на Кипър и неуморната си работа за решаването на Кипърския проблем, но почина на 94-годишна възраст през ноември 2013 г., без да види страната си обединена.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44