Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благой Рагин: Рекордна година за туризма

Снимка: БГНЕС

2016 година ще бъде рекордна за туризма по брой туристи, оборот и внесени данъци, съобщи председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Той обясниу, че главно хотелите по морето,  СПА-курортите и  местата с културно-исторически забележителности са привлекли българските туристи.

Върнахме руските туристи. С турците имаме 30 процента ръст на зимния туризъм. Всички балкански страни много добре се представиха на нашия пазар и зимата, и лятото. Чехи и поляци се върнаха. Германия и Англия дават ръст. Скандинавските страни вървят много добре.

В същото време над 100 000 българи са пътували в посока Гърция през последните четири почивни дни, като се предполага, че по-голямата част от тях с цел туризъм. Около половината от тях са пътували организирано, чрез туроператори, заяви Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти:

Това е тенденция, която се появи преди няколко години и се задълбочава от гледна точка и на подобрената инфраструктура и повечето гранични пунктове към Гърция.

Байко Байков обясни засиления интерес към Гърция така:

Близостта и достъпът изключително много до добре уредени плажове, които са на разстояние, достъпно в рамките на половин ден от по-голямата част от Южна България и разбира се, благоприятното време. Това е и един нормален интерес за този допълнителен уикенд на море от страна на българските туристи.

Подобряването на плажната инфраструктура, на пътищата и изграждането на пречиствателни станции са фактори, които ще върнат интереса на българите към Черноморието. По време на тези празници българите най-много са пътували в страната, подчерта Байко Байков.

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че до 2 седмици ще обяви детайли за новия конкурс за туристическо лого на България. Тогава ще бъдат оповестени и крайните дати за подаване на предложения, като идеята е сроковете да са възможно най-кратки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44