Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подобрява мястото си в световната икономика

Снимка: БГНЕС

България подобрява мястото си в световната икономика, сочи Доклад за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум в Давос. Страната ни прави сериозна крачка напред за една година тя преминава от 54-то на 50-о място сред 138 държави, включени в изследването.

Основен партньор на Форума при събиране, обработка и представяне на данните за България е Центърът за икономическо развитие.

Факторите, които влияят в най-голяма степен за доброто позициониране на България, коментира Мира Прохазка, директор на Центъра за икономическо развитие:

Технологичната готовност, макроикономическата стабилност, ситуацията на пазара на труда, зрелостта или степента на развитие на бизнеса и промените в иновативността на бизнеса. За съжаление, традиционно България отстъпва в класацията поради незадоволителното състояние на институциите и по него страната заема едва 97-о място.

Най-негативните оценки са групирани във фактора състояние на институциите:

Най-тежка и негативна е оценката за съдебната система и недостатъчната ѝ независимост. По този показател България заема едва 110-о място. Бизнесът оценява като недостатъчно прозрачна правителствената политика и разбира се наличието на сериозния проблем с корупцията и престъпността. Има проблеми с недостатъчната квалификация на работната ръка, неефективната инфраструктура, затруднения достъп до финансиране и недостатъчно ефективната държавна администрация.

От 2011 година България се придвижва от 74-то до 50-о място. Тя изпреварва редица страни от ЕС – Словения, Румъния, Словакия, Унгария, Хърватска. В световен мащаб най-конкурентоспособни остават Швейцария, Сингапур и САЩ. Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44