Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многонационално военно учение започна край Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спасителни операции при евентуални инциденти на петролни платформи и морски транспорт се провеждат в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море. Те са част от многонационалното военно учение по въздух и море “Немезис 2016”.

Спасителни военноморски и военновъздушни сили от САЩ, Великобритания, Франция, Гърция, Египет и Кипър, както и плавателни съдове на Европейската агенция по морска безопасност участват в разгърналото се на юг от Кипър мащабно съвместно военно учение. То се провежда за трета поредна година.

Основната цел на спасителните действия е да се доразвие ефективното сътрудничество и координация на всички компетентни служби, военновъздушните и морски сили на Кипър, съседните и приятелски държави. Ще се провери тяхната бърза реакция в случай на извънредна ситуация на нефтени или газови платформи, инциденти на борда на търговски кораби, както и при други хуманитарни операции в региона на Източното Средиземноморие.

Сценарият на учението предвижда провеждането на спасителни операции след терористична атака на сондажна платформа, както и масова евакуация след произшествие с кораб в морето. Военните сили ще се борят и срещу предизвикано замърсяване на Средиземно море в резултат на инцидентите. По време на спасителната акция ще бъдат приложени на практика плановете на Кипър и страните - участнички, както и съществуващите двустранни споразумения за борба с тероризма и оказването на хуманитарна помощ.

Многонационалното учение се наблюдава и анализира като пример за взаимодействие в извънредни ситуации от представители на 15 европейски държави и четири международни организации за регионалното сътрудничество в Европа. Тяхната среща се провежда до 14-и октомври в кипърския Координационен спасителен център в Ларнака.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44