Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър вече е разделен на две часови зони

Снимка: вестник "Дневник"

От днес в Кипър един от най-трудните въпроси е “Колко е часът”? Малката страна, освен, че е етнически разделена, вече е разделена и в две часови зони, а столицата й Никозия, освен, че е последната в света столица, разделена от демаркационна линия и телени огради, е и единствената столица с различно часово време.

Странната ситуация се създаде, тъй като признатата само от Анкара Севернокипърска турска република последва Турция и не премина тази нощ към зимното часово време, както направи международно признатата Република Кипър. Така след 42 години етническо разделение, от днес островът живее и с разлика от 1 час във времето между северната и южната му част, между кипърските гърци и кипърските турци.

Това ще създаде много практически затруднения като цяло за контактите между двете кипърски общности, за многото кипърски турци, които работят в южната част на страната, за кипърските турски ученици, които се обучават в училища в кипърската гръцка част.

Отказът от смяна на времето бе коментиран като политическо решение още през септември, когато той бе обявен. В момента, когато преговорите за обединяване на разделената страна и за утвърждаването й като модерна европейска държава са в критична фаза, кипърските турци отново избраха Турция, вместо Европа, бяха много от коментарите.

Кипърската турска страна се аргументира с практически съображения. Северната част на Кипър е свързана пряко с Турция чрез банковия сектор, въздушен транспорт, бизнес и търговия. Евентуална часова разлика между острова и Турция ще създаде огромни проблеми с графиците на полетите, които са само от и за Турция, с работата на банките, които оперират с банки единствено от Турция.

Действието на две часови зони в Кипър предизвика огромен дебат сред кипърските гърци и кипърските турци, които приеха новата ситуация с гняв, забавление и ирония. Повечето я оценяват като абсурдна и неприемлива, с отрицателен психологически ефект, тъй като всяко пресичане на демаркационната линия ще означава попадане в различно време.

Като мирен протест хората от двете части на острова бяха приканени да се включат в кампанията “Разделени по време, обединени от надежда”, като направят селфи днес, при залез слънце, който ще настъпи с един час разлика. В социалната мрежа вече се подготвя и посрещане на Нова година на разделителната линия в Никозия като пътуване във времето.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44