Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Швейцария приключва седмица на интензивни преговори за повторно обединение на Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е най-критичният и решаващ ден от интензивните преговори между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, които се провеждат в Швейцария. По основния въпрос – за територията на двете съставни държави в бъдещата федерация и необходимите териториални корекции, все още няма постигнато споразумение.

В днешния, последен ден от интензивния кръг преговори по Кипърския въпрос, които текат от понеделник в алпийския курорт Мон Пелерин, лидерите на двете кипърски общности правят финален тласък в опит да се договорят по конфликтния въпрос за територията и да запазят темпото на преговорите за обединяване на страната.

Въпреки напрегнатите и тежки преговори към момента има само съвместен документ, в който са изложени позициите на двете страни, обозначени в червено и синьо, като целта е в края на преговорите те да бъдат в черно, т.е. да са съгласувани и да няма разминавания по тях. В решаваща среща днес двамата лидери се опитват да преодолеят съществуващите сериозни различия относно това как да бъдат направени териториалните корекции. Основната позиция на президента на Кипър Никос Анастасиадис е промените да дадат възможност най-малко 100 000 кипърски гръцки бежанци да могат да се върнат в своите родни места, в момента в окупираните територии. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ е за малки териториални корекции, така че да няма масово преместване на хора, а също че райони, в които е инвестирано много през изминалите години, не могат да бъдат върнати под кипърска гръцка администрация.

В разгара на преговорите масло в огъня наля т. нар. "премиер" на самообявилата се Севернокипърска турска република Хюсеин Йозгюргюн, който се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган тази седмица. Според изявлението му Ердоган е потвърдил, че оспорваният район на град Морфу не може да бъде върнат, а също че Турция е готова за преговори по гаранциите, ако обаче кипърската гръцка страна направи отстъпки по териториалните въпроси.

За напредък днес ще се счита изпълнението на две условия, подчерта Никос Анастасиадис. Първото е да се постигне съгласие по критериите за териториалните корекции, а второто е въз основа на тези критерии да бъдат представени конкретни карти. Едва след това ще се върви към петстранна конференция със страните гаранти Великобритания, Гърция и Турция. Ако това не стане днес, Швейцария не е краят на процеса, диалогът ще продължи в Кипър, заяви Анастасиадис.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44