Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злополука в ТЕЦ „Брикел“ взе една жертва, петима пострадаха

| обновено на 17.02.17 в 21:16
Снимка: BGNES / Снимка: БГНЕС

При трудова злополука днес следобед в ТЕЦ „Брикел“ в град Гълъбово е загинал един работник и петима са ранени.
Причината за инцидента е срутване на елементи от сероочистваща инсталация. Трима от пострадалите са освободени за домашно лечение, един остава в  болницата в Гълъбово, а един e в старозагорската болница в тежко състояние.
На мястото са пристигнали екипи на Инспекцията на труда и разследващите органи, които ще направят оглед, за да установят причината за трудовата злополука.

Загиналият при инцидента е 43-годишен мъж от симеоновградското село Тянево. Той е баща на две дъщери. Ранените работници също са от село Тянево. Това съобщи кметът на Симеоновград Милена Рангелова. В момента тя е при близките на загиналия мъж и ранените:

Поемам погребението на убития. На другите през общински съвет ще им прекараме някаква помощ, колкото и да е минимална. Хората са бедни, ще им е от помощ. 

Причина за инцидента, завършил със смъртен случай в ТЕЦ „Брикел“ най-вероятно е в неправилната технологична експлоатация на сероочисващата инсталация. Това мнение изрази пред „Хоризонт“ Нанко Видев - бивш директор на РИОСВ-Стара Загора, който даде разрешение за пускането й в експлоатация през 2010 година. Пред „Хоризонт“ той заяви, че тази система е с най-висок процент на очистване на серните газове. ТЕЦ "Брикел" беше спрян през 2010-а година, защото часовете за експлоатация в комплексното разрешително бяха надвишени. Последваха протести на синдикатите, а после министър Нона Караджова разреши да бъде изградена сероочистваща инсталация, с която централата да бъде приведена към действащото европейско екологично законодателство. Инсталацията има капацитет за работа на три, а не на пет котела. За това централата получи ново комплексно разрешително. Методът за очистване на серните газове в нея е най-добрият и най-ефективният, но поддържането й струва по-скъпо. Фактът, че са изпаднали гипсови отпадъци, които са причинили злополучния инцидент показва, че не е спазена технологията на поддръжка и най-вероятно тя е трябвало да бъде почиствана през по-кратки периоди от време. Това ще установи следствието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44