Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Дъвка за балончета“ е носталгия по детството, а не по соца

Премиерата на най-новият български филм „Дъвка за балончета“  предизвика фурор в Бургас. „Това не е носталгия по соца, а по детството“, каза режисьорът Станислав Тодоров - Роги в студиото на БНР Бургас. Той смята, че филмът е повод сегашните възрастни да се върнат назад и да видят какви деца са били, което ще помогне на общуването между тях и днешните тийнейджъри. Историята е реалистична, обърнахме внимание на детайлите, които са били част от детството ни. Тръбите за фунийки във филма са на оператора на филма и на осветителя, лексиконът е на една от сценаристките, каза Роги.

Филмът се казва „Дъвка за балончета“ защото това е един символ на нашето детство. Едно време събирахме картинките от дъвките „Турбо“, които бяха с коли и си мислехме, че ако събереш всичките, ще получиш награда, колело например. Не знам дали някой ги е събрал, продължи Станислав Тодоров.

Самата дъвка е една метафора, която показва отношението на малката Биляна към живота. Тя дъвче дъвката докато й свърши сока. Взима сладкото и вкусното и след това го изхвърля.

В сегашно време Калин (Иван Юруков) е отегчен рекламист с печеливши идеи, с малък син и разбираща го съпруга. Тайно пише роман. На улицата случайно го връхлита Биляна (Теодора Духовникова), с която са си обещали "да се оженят, когато пораснат".

Сега тя пак е провокаторът за спасяване от скуката. Връщат се спомените от детските им дни и бандата с още двама верни мускетари – пионерските връзки в ауспуха на директора (Малин Кръстев); "застреляният" с фунийка сърдит чичко от блока; изрисуваният с флумастер портрет на Тодор Живков като индианец (нали е Вожд), за което родителите ги чакат с наведени глави в нощта пред районното.

„Бащата“ на момчето, нарисувало портрета, изигран от Васил Ряхов, го понабива у дома. Това отново го връща в онова време, когато една такава постъпка може да те отведе в трудово-възпитателно училище, в строителни войски и да съсипе всичките ти мечти за висше образование и добра работа, разказа той в студиото на БНР Бургас.

Филмът е романтичен и това е първият български романтичен филм за новото време, след „Маргарит и Маргарита“, каза актьорът. Той прочете и свое стихотворение в ефир за първи път.

Станислав Тодоров - Роги и Васил Ряхов бяха изненадани от малки коледарчета в студиото на БНР Бургас.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живописецът Чавдар Петров и неговите дунавски пейзажи гостуват в галерия "Пролет"

Изложба на Чавдар Петров, която показва неговите фантастични дунавски пейзажи ще бъде открита в галерия "Пролет". Творецът има над 60 самостоятелни изложби в София, Видин, Пловдив, Плевен и други градове. Всекидневието в платната му придобива приказен и фантастичен образ, който гравитира около магията на цвета - богат, нюансиран, магнетичен. Реката е..

публикувано на 28.02.20 в 08:39

Откриват официално XXI - я Международен фестивал "Кукерландия" в Ямбол

С традиционното маскарадно шествие по централните ямболски улици ще бъде официално открит фестивала "Кукерландия". В градския парк на специално подготвена сцена ще е концертът на Фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". В конкурсната програма, която ще започне в събота ще вземат участие близо 50 кукерски групи от страната. За поредна година..

публикувано на 28.02.20 в 08:12

Първата прожекция на филма "Имало една война" премина при засилен интерес

Първата прожекция на новия български филм "Имало една война", който гостува в Бургас с няколко прожекции, премина снощи при силен интерес в зала 2 на Вкспозиционен център "Флора". На нея присъстваха режисьорът Анри Кулев и част от актьорите, снимали се в лентата - Севар Иванов, Любомир Петкашев и Цветан Алексиев, както и заместник-кметът по култура,..

публикувано на 27.02.20 в 14:40

Какви са възможностите за религиозния туризъм в Бургас е темата на лекцията в музея

Съботната лектория на РИМ – Бургас тази седмица е посветена на религиозния туризъм. Какви са възможностите за неговото развитие ще разкаже Гергана Данабашева от Археологическия музей в морския град. Тя ще запознае присъстващите с историята на четирите храма в центъра на града –  православната църква „Св. св. Кирил и Методий“, арменската църква „Сурп..

публикувано на 27.02.20 в 11:45

"Имало една война" - тъжна приказка за съдбата на няколко българи във вихрушката на времето

При пълна зала премина представянето на новия български филм "Имало една война" в експо център „Флора“. Сюжетът разказва за шестима българи - петима мъже и eдна жена, загубила детето си, които вървят по пътищата на Сръбско – българската война . Всеки от тях носи в себе си драматичен мотив за своето пътуване, каза режисьорът Анри Кулев, който..

обновено на 27.02.20 в 08:52
архив

Маскарадният фестивал "Кукерландия" няма да бъде отменен

Няма да бъдат отменяни мероприятия от програмата на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” в Ямбол, заради риск от разпространение на коронавирус, реши на заседание Областният медицински съвет снощи. Препоръките на специалистите са да се избягват затворени пространства.  Фестивалът ще се проведе от 27 февруари до 1 март, както беше..

публикувано на 27.02.20 в 08:16

Слави Томов представя френския поет Рьоне Шар в Дома на писателя

Бургаският журналист и писател Слави Томов продължава литературните беседи, посветени на любимите му автори от XX век. Днес, той ще представи френския поет Рьоне Шар. Повод за това е станала последната излязла на български език книга, събрала най-новите преводи на твореца.  "Тя съдържа едни изключителни не поезия, а поетични фрагменти, които не..

публикувано на 26.02.20 в 11:49