Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представят проектобюджета на Приморско, рамката е близо 20 млн. лева

Община Приморско предоставя на публични обсъждания проектобюджета си за 2018 г. Тя ще разполага с бюджет от близо 20 мил. лева. Финансовата рамка, както и от къде се очакват и къде ще бъдат инвестирани средства първи разбраха жителите на село Веселие.

Планираните приходи по проектобюджет 2018 г. са в размер на 19 896 194 лева. От местни дейности в общинския бюджет се очакват постъпления от 12 701 300 лв., от които 3 432 000 лв.  данъчни приходи и  9 269 300 лв. от неданъчни приходи. Субсидията от републиканския бюджет е 2 913 254 лв., а останалите средства по бюджетната прогноза се сформират от трансфери, временни безлихвени заеми, продажба на дялове, получени дългосрочни заеми и преходен остатък.

Капиталовата политика на Общината и тази година е насочена към усвояване на средства от европейски програми. Те са в размер на 34 189 362,86 лв. Предвижда се "Реконструкция на водопровод и канализация на ул. "Трети март" от о.т.88 до КПС 1В, ул. "Черно море" от о.т.103 до КПС 1В, ул. "Ропотамо" от пресичане с ул. "Зунарита" до ул. "Трети март", КПС 1В и канализационен тласкател - гр. Приморско" – 1 042 807,86 лв.

Друг проект, който се реализира е „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Приморско – Китен” на ОПОС 2014 – 2020г. – 22 272 737 лв.

Предвидени са средства и за "Реконструкция и доизграждане на водопроводната мрежа на гр.Китен, с. Ясна поляна и с. Ново Паничарево, община Приморско" (СМР, надзор и публичност) – 7 039 518  лв.

411 159 лв са средствата за "Повишаване енергийната ефективност на сградата на ОУ "Христо Ботев" с. Ново Паничарево, общ. Приморско".

Със 700 000лв ще се извърши основен ремонт на ЦГЧ в гр. Китен.

Ще бъде направена  „Реконструкция на четириклонно кръстовище в кръгово в гр.Приморско”- ул. „Трети март”, ул. „Съединение” и ул. „Перун” - 923 141 лв. без ДДС (в тази стойност са включени и разходите за надзор и консултантски услуги).

Предвиден е Инвестиционен проект за обект ” Брегоукрепване на река „Дяволска” : Подобект „А” - Брегоукрепване в ПИ №503.453, ПИ №503.422 и ПИ №506.449, гр. Приморско; Подобект „Б”- Брегоукрепване в ПИ №503.422, ПИ №506.449, ПИ №506.539 и ПИ №506.401 гр. Приморско.  – 1 800 000 лв.

Разходите по проектобюджета, които е планирала общината Приморско, също са в размер на 19 896 194 лв. За делегираните от държавата дейности те възлизат на 2 630 154 лв, от които най-голям дял е разпределен за образованието - 1 501 052 лв. То ще бъде дофинансирано от страна на общината с 228 286 лв. Другите разходи от държавното финансиране са за общинска администрация, отбрана, здравеопазване, социални грижи и култура.

Разходите от местни дейности възлизат на 16 666 040 лв. От капиталовата програма, която е планирана в размер на 4 137 984 лв., е предвидено закупуване на компютри и хардуерно оборудване, контейнери за битови отпадъци, битов инвентар – хладилници, печки стерилизатори  и др. за нуждите на ДГ и социалните патронажи и сметопочистващи и сметоизвозващи машини за допълване автопарка на ОП „Чистота и озеленяване. Предвидени са и средства за изграждане на инфраструктурни обекти, проектиране, асфалтиране  на улици в Приморско и съставните селища, изграждане на нови улици и тротоари, текущи ремонти на автомобилите, текущи ремонти на административните сгради на територията на общината / кметства, училища, ДГ, Дом за възрастни хора с физически увреждания, читалища/, изграждане и ремонт на уличното осветление и проектирани и изграждане на детски площадки и спортни зони.

От целевите разходи има разчетени средства за помощи на социално слаби и лица с увреждания, за медицинска помощ, за храна на деца до 3-годишна възраст, ползващи млечна кухня над определената такса, съгласно  Наредбата, за масова физкултура и организиране на спортни мероприятия и издръжка на спортни клубове. Предвиждат се още разходи за субсидии за читалищата на територията на общината,  за издръжка на временна полиция през летния сезон и за реклама на общината като туристическа дестинация.

Проектобюджет 2018 г. е насочен към запазване обема на предоставяните услуги и повишаване на качеството им чрез по-добра организация.  Целта е чрез правилни финансови разчети да Община Приморско да изпълни ангажиментът си към своите жители.

Разработването и приемането на общинския бюджет са част от най – важните решения на всяка община и те трябва да се вземат с активното участие на гражданите, затова той е отворен за коментари и предложения от населението.

Днес проектобюджета ще бъде представен на жителите на с. Ясна Поляна от 16,00 часа в читалището, а час след това от 17ч това ще стане и в читалището на с. Ново Паничарево. Утре е представянето в с.Писменово от 16,30 часа в клуба на селото, а час след това и в Китен в местното в читалище. В петък от 17,30 часа е представянето на бюджета за 2018г в Приморско. Това ще стане в конферентната  зала в сградата на общинската администрация.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пазар във Виетнам

В събота и неделя пазарът в Сливен ще работи с две КПП-та

В събота и неделя пазарът в Сливен ще работи с два контролно-пропускателни пункта на входа и изхода от 8 до 16 часа, съобщават от Общинския кризисен щаб. На място ще присъстват полицейски екипи. Задължително е всеки търговец да спазва лична хигиена и да извършва дезинфекция на сергията си. За да бъдат допускани до пазара, хората ще трябва да..

публикувано на 10.04.20 в 17:07

Дезинфекция на църквите или дезинфекция на вярата - на какво ще ни научи този Великден?

Тази неделя православните християни празнуват Цветница, а католиците - Великден. Как ги посрещаме в условията на пандемия? Извънредното положение, не само, че не затвори църквите у нас, но и от светия синод заявиха, че се уповават на вярата, а не на заразата. С една дума, независимо от призивите на учени, управляващи, лекари и..

публикувано на 10.04.20 в 16:43

Стартират засилени проверки на пазарите в Бургас

Община Бургас, РЗИ и Полицията ще започнат проверки за пазарите в Бургас, за да организират тяхната дейност. Мерките са с цел да се избегне повишаването на броят на заразените с коронавирус. Днес работна група определи конкретни правила за спазване, а от утре стартират засилени проверки. Ето с какво съвместно решение излезе Общинският кризисен щаб:..

публикувано на 10.04.20 в 16:28

Търси се строител на северния обходен път на Бургас

Обществена поръчка за избор на строител се провежда за  бъдещото трасе на северния обходен път на Бургас съобщават от Агенция пътна инфраструктура.  С изграждането му транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас, ще се изнесе извън центъра на града.  По този начин ще се повиши безопасността на движение..

публикувано на 10.04.20 в 15:18

През лятото транзитният трафик ще бъде изведен от Поморие

На обходния път на Поморие се работи изключително мобилизирано, спазвайки всички мерки за борба с COVID-19, за да може движението по близо 6-километровото трасе да се пусне през лятото. Това докладваха строителите на обекта при инспекцията на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. Ще се изградят и..

публикувано на 10.04.20 в 15:10

"Булевард Демокрация" - на 10 април

Намалява броят на положителните за коронавирус проби, отчетоха днес от националния щаб. Въпреки това е рано да се радваме, предупреди председателят му Мутафчийски и отчете, че това е в разултат на взетите мерки. Знам ли, може и така да е. Времето, обаче, се стопли, хората плъзнаха навън, а търговски обекти вече започнаха да отварят. Защото и..

публикувано на 10.04.20 в 15:00

В Созопол продължава доставката на хранителни пакети

В Созопол продължава доставката на хранителни пакети. Днес бяха обхванати граждани в неравностойно положение от града. В инициативата се включиха заместник кметът Тодор Дамянов и дамите от Центъра за обществена подкрепа. Паралелно в акцията се включи и доброволчески отряд, който да предостави на жителите на селищната система риба, дарена на Община..

публикувано на 10.04.20 в 14:48