Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутати и НПО: Смяната на статута на земеделски земи няма да презастрои Черноморието

| обновено на 20.02.18 в 09:52

Запазването на сменения статут на земеделските земи няма да доведе до ново презастрояване на Черноморието. В това са категорични депутати и представители на неправителствения сектор.

Със законовите промени се позволява на собствениците на земеделски земи, които са им променили статута за строеж, но не са го реализирали, да не губят това си право. Няма да се допусне застрояване, категоричен е един от вносителите на промените, бургаския депутат от ОП Християн Митев. Експертна комисия трябва да потвърди дали смененото предназначение на земеделската земя остава такова или да го отвхърли, поясни той. Така спестяваме средства на хората, тъй като процедурите по смяна на предназначението са скъпи, добави то:

"Вие трябва да платите да ви извършат една оценка на това, дали може да бъде сменено това предназначение на земята; ОВОС; в последствие - ако пък успеете пак да смените предназначението, тръгват вече процедурите по ЗУТ - да ви издадат разрешение за строеж. Пак трябва да платите за извършване на екологична оценка"

От Националната асоциация „Българско Черноморие“ приветстваха тези промени. Нейният председател Димитър Канариев също е категоричен, че те няма да допуснат презастрояване:

"В Закона за опазване на земеделските земи - става въпрос за бивши такива.Те не са извор на биоразнообразие. На следващо място - самият закон и промените, които бяха гласувани, го защитават като при кандидатстване за презаверяване на това решение на преотреждане се дава актуална оценка за съвместимост, екооценка или ОВОС. Така че, опазването на природата е защитено в максимална степен"

Основно става въпрос за малки собственици, категоричен е Димитър Канариев и посочва, че много малък процент от тези терени се намира в общините около Черно море.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правят ретро кафене и ателиета за керамика и метал в двора на Етнографския музей

Предстои ремонт на сградата и двора на Етнографския музей в Бургас. Предвижда се и цялостно обновяване и на експозицията и ремонт на дворното пространство. Проблеми с постройка има от години, съобщи   директорът на регионалния музей Милен Николов: "Проблеми с постройка има от години. Трябва да се ремонтира покрива, фасадите са в лошо..

обновено на 19.01.20 в 16:41

Подменят водопроводната мрежа в най-голямото ямболско село Зимница

Продължава работата по подмяната на водопроводната мрежа в най- голямото ямболското село. До края на годината в Зимница ще бъдат основно ремонтирани и 10 улици.  В Зимница живеят над 2000 души, но честите аварии по амортизираната до крайност  водопроводна мрежа  и разкопаните улици, заради тях, са ежедневен  проблем за местните...

обновено на 19.01.20 в 14:08

Ограничават движението в скоростната лента на АМ „Тракия“, в посока Бургас заради подмяна на мантинела

Днес,  до 17:00 ч. се ограничава движението в скоростната лента, от км 0 до км 2 на АМ „Тракия“, в посока Бургас поради подмяна на мантинела. Трафикът се осъществява в активната лента. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно поставената сигнализация. Всички граждани и транспортни..

обновено на 19.01.20 в 13:20

Организират благотворителен футболен турнир в подкрепа на малката Доби

Благотворителен футболен турнир в подкрепа на малката Доби ще се проведе на 09-и февруари (неделя) от 09.00ч. до 18.00 ч. в Спортен център “Славейков”. Турнирът ще се проведе във формат 5+1 с две полувремена по 13 мин. и 5 мин. почивка. Входът за всеки включил се, ще бъде 10 лв. Инициатор и организтор на събитието е "Организацията за закрила на..

обновено на 19.01.20 в 12:56

Приключва проектът за модернизация на пречиствателната станция на Приморско и Китен

Пред финал е проектът за пречиствателната станция на Китен, както и още един важен ВиК обект за общинския център. Това съобщи заместник-кметът на община Приморско Петко Гечев: "Крайният срок е до края на месеца и започват тежки процедури по въвеждане в експлоатация. В обекта са вложени 100 хил. лева от общинския бюджет и 10 млн. 539 хиляди лв външно..

обновено на 19.01.20 в 10:50

Извършват се предпроектни проучвания за новия обход на Меден рудник

Проектиране на новия обход на Меден рудник е възложено от Община Бургас. В момента текат предпроектни проучвания, съобщи Магдалена Манолова, териториалния директор на комплекса: "Идеята е обходът да е продължение на ул. "Кооператор" и обходната дъга, която преминава през водните зони и излиза малко след бензиностанцията. Тя ще осъществи връзка с Южното..

публикувано на 19.01.20 в 08:47

Да стане ли "Брацигово" пешеходна зона и ще има ли достъп на коли до плажа?

В пешеходна зона да се превърне част от ул. „Брацигово“, предлагат общински съветници. Тя е една от основните отсечки в кв. „Сарафово“, която води към плажа. Там са разположени много заведения и магазини, а пред лятото движението на пешеходци по нея е засилено. Това е основно от ул. "Ангел Димитров" в посока ивицата. Димитър Бакалов от Община Бургас..

публикувано на 18.01.20 в 13:00