Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Депутати и НПО: Смяната на статута на земеделски земи няма да презастрои Черноморието

| обновено на 20.02.18 в 09:52

Запазването на сменения статут на земеделските земи няма да доведе до ново презастрояване на Черноморието. В това са категорични депутати и представители на неправителствения сектор.

Със законовите промени се позволява на собствениците на земеделски земи, които са им променили статута за строеж, но не са го реализирали, да не губят това си право. Няма да се допусне застрояване, категоричен е един от вносителите на промените, бургаския депутат от ОП Християн Митев. Експертна комисия трябва да потвърди дали смененото предназначение на земеделската земя остава такова или да го отвхърли, поясни той. Така спестяваме средства на хората, тъй като процедурите по смяна на предназначението са скъпи, добави то:

"Вие трябва да платите да ви извършат една оценка на това, дали може да бъде сменено това предназначение на земята; ОВОС; в последствие - ако пък успеете пак да смените предназначението, тръгват вече процедурите по ЗУТ - да ви издадат разрешение за строеж. Пак трябва да платите за извършване на екологична оценка"

От Националната асоциация „Българско Черноморие“ приветстваха тези промени. Нейният председател Димитър Канариев също е категоричен, че те няма да допуснат презастрояване:

"В Закона за опазване на земеделските земи - става въпрос за бивши такива.Те не са извор на биоразнообразие. На следващо място - самият закон и промените, които бяха гласувани, го защитават като при кандидатстване за презаверяване на това решение на преотреждане се дава актуална оценка за съвместимост, екооценка или ОВОС. Така че, опазването на природата е защитено в максимална степен"

Основно става въпрос за малки собственици, категоричен е Димитър Канариев и посочва, че много малък процент от тези терени се намира в общините около Черно море.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж скочи от 6-и етаж в центъра на Бургас

Мъж скочи от шестия етаж в центъра на Бургас. Инцидентът е станал на улица "Сливница" 70, потвърдиха от полицията.  До тежкото решение се стигнало след семеен скандал. 60-годишният бургазлия ударил жена си с летва по главата, след което скочил от прозореца.  Съпругата му е откарана в болницата в шоково състояние.  Изясняват се причините за семейната..

обновено на 02.12.21 в 20:12
снимката е илюстративна

Община Средец подготвена за зимната обстановка

Община Средец е подготвена за настъпването на зимна обстановка, категоричен е кметът Иван Жабов. Пет машини са оборудвани в очакване на първите снежни дни. " Имам избрана фирма за почистване на общинската пътна мрежа и града. На опасните вече се разнасят пясък. Фирмата е подготвена със специален автомобил за опесъчаване. Готови сме със сол,..

публикувано на 02.12.21 в 15:10

Темите в предаването "Булевард Демокрация"

Ще погледнем към морските общини   като ви информираме за плановете на Несебър,  които включват буферен паркинг за туристите с  разработването на нов терен и разширение на училищната база.  Ще коментираме как се върнаха в клас днес големите ученици от общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец. Очакванията са всички ученици да се завърнат..

публикувано на 02.12.21 в 14:59

Около 400 000 лв. за почистване на пътищата през зимата в Карнобат

Около 400 000 лв. са осигурени за зимно почистване на пътищата тази година в община Карнобат. „Имаме достатъчно средства, защото разполагаме с преходен остатък от миналата година“, поясни кметът Георги Димитров. Вече е миналата обществената поръчка и е избрана фирма. Осигурени са и необходимите количества пясък и сол „11 ще са..

публикувано на 02.12.21 в 14:20

Ново училище, спортна зала и музей планират в Несебър

Ново училище, спортна зала и музей планира да изгради Община Несебър. Теренът, на който това се планира, е разположен зад паркинг Вятърна мелница.  Парцелите попадат в охранителната зона Старинен Несебър. При археологически проучвания там преди години са намерени редица артефакти. Това поясни във видео на страницата на общината кметът Николай..

публикувано на 02.12.21 в 13:58
Снимката е илюстративна.

Малко Търново и Руен са готови за зимната поддръжка на пътищата

Общините Малко Търново и Руен вече са готови за зимните месеци. Осигурени са автомобилите и материалите за почистването на пътищата. В Руен вече е избрана фирма, която да извършва тази дейност, за разлика от Малко Търново. На търга не се е явила нито една и поради тази причина, както всяка година, Общинско предприятие „БКС“ ще почиства..

обновено на 02.12.21 в 08:42
архив

Проверяват обектите, предлагащи риба за Никулден

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки от днес до 6 декември включително по повод предстоящия празник Никулден. Ще бъдат проверявани обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Ще се следи и за..

публикувано на 02.12.21 в 08:36
Подкасти от БНР