Общината може да ремонтира фасадите на старите къщи в централна градска част

Ремонт на фасадите на сгради, които са забележителности и са разположени по туристическия маршрут на Бургас, може да направи Общината. Предложението е възможност да се обнови обликът и да се обезопасят опасните здания. Средствата ще бъдат възстановени по-късно от собствениците. За първоначалните  дейности по проекта  са необходими 50 хиляди лева. Идеята представи днес главният архитект  Веселина Илиева на част от  общинските  съветници. 

Проблеми с обновяването на фасадите по централните улици в Бургас продължава да има, макар че  през последните години част от тях , основно по ул." Александровска", бяха ремонтирани от собствениците им и в момента са безопасни.  Много от стопаните са извън страната и не се интересуват от зданията, въпреки че получават наеми от партерните нива. Затова имаме конкретно предложение, каза главният архитект Веселина Илиева:

"Общината да реконструира фасадите, челни, към улиците. Така ще се гарантира  техният художествен образ и участието им в общия облик на тези пешеходни зони. На второ, не  по-малко важно място, ще се гарантира сигурността на гражданите и гостите на града.Значителна част от фасадите на сградите имат сериозни проблеми, падат парчета от мазилки, корнизи . Има опасност от падане на цели части от парапети.Обезопасяването не е достатъчна мярка.Това го показва практиката. Лошото е ,че на собствениците им  даваме предписания и указания, а те слагат една мрежа и обезопасяват частично."

Идеята е да се започне първо с улица " Богориди", която е емблематична за Бургас, трябва да бъдат обхванати и сгради, които са забележителности и са разположени по туристическия маршрут на града:

"Констатирали сме там около 10-тина сгради,които имат сериозна нужда.Една част от тях имат нужда и от конструктивна намеса, но в този случай Общината няма как да се намеси.Това изисква много сериозен ресурс и иска влизане вътре в собствеността. Нашето предложение е да се гласуват първоначални средства, за да може чрез общинското предприятие" Общински имоти" да започнем тази процедура."

След това Общината ще си потърси средствата, как точно е въпрос към юристите, обясни Веселина Илиева. Парите по съдебен ред винаги могат да бъдат търсени, подчерта тя.

Повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

За периодични проверки на големите промишлени замърсители ще настояват от Община Бургас

Община Бургас ще продължава да настоява за спазване на клаузите в издадените комплексни разрешителни на големите предприятия на територията на града и налагането на строги санкции от РИОСВ при нарушаването им. Кметът Димитър Николов заявява, че и трите предприятия - "Лукойл", "Кроношпан" и "Топлофикация", трябва да бъдат проверявани от..

публикувано на 11.12.19 в 17:30

Първи форум на доброволчеството се проведе в Бургас

Бургаски ученици, преподаватели и работодатели споделиха добри практики от доброволчески акции по време на първия форум за доброволчество - "Заедно творим добро". Той има за цел да създаде една обща платформа, където доброволчески и неправителствени организации ще могат да си споделят информацията дигитално. Форумът събра представители от..

обновено на 11.12.19 в 17:18

100 000 лева глоба за „Лукойл“ готви РИОСВ заради миризмите

Няма превишение на нормите на сероводород и въглеводород във въздуха на Бургас, но въпреки това заради миризмата, достигнала до града рафинерията ще получи санкция. Това стана ясно след спешните проверки на институциите, наложени от над 30 сигнала за остра задушлива миризма на нефтопордукти и газ, усетени от бургазлии снощи.  Измервания са..

обновено на 11.12.19 в 16:44

EVN: Във фактурите пише на каква тарифа ви отчитаме

Клиентите избират по какъв начин да се тарифира изразходената от тях електроенергия. Това отговориха от „Електроразпределение Юг“, след подадения към тях сигнал , че жители на Малко Търново плащат ток само по дневни тарифи. Крум Косев от компанията поясни: „Конкретно за тарифността е важно да се знае, че тя зависи от избора на всеки..

публикувано на 11.12.19 в 16:19

Общински съветник пита КАТ използват ли се газ анализатори и димомери

В открито писмо, общинският съветник от Бургас  Георги Дракалиев пита  комисар Неделчо Рачев,  началник сектор „Охранителна полиция“  към ОДМВР – Бургас дали са въведени в експлоатация газ анализаторите и димомерите, които са били дарени от Общинския съвет през 2018 година. Той задава въпроса кога жителите на Бургас да очакват това да се случи?..

публикувано на 11.12.19 в 15:41

Подкрепяме деца в риск с инициативата „Елха на доброто“

И тази година желаещите да подкрепят деца в риск ще могат да го направят чрез инициативата „Елха на доброто“. Събраните памперси, детски пюрета и храни за 0-3г., нови дрехи, обувки, играчки и лакомства, в навечерието на празниците ще достигнат до семействата, с които през годината е работил Областният координационен механизъм по..

публикувано на 11.12.19 в 14:49

"Булевард Демокрация" на 11-ти декември

Теми в "Булевард Демокрация" на 11 -ти декември В Малко Търново плащат тока само по една тарифа - дневна, за това съобщиха граждани от малкото градче, защо , Мариян Иванов потърси отговорите  от ЕВН. Силно задушлива миризма примесена с тънка бургаска мъгла  се спусна снощи над града. Гражданите за кой ли път бяха възмутени, в социалните мрежи..

публикувано на 11.12.19 в 14:07