Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 1 200 евро получават реализиралите се възпитаници на Морското училище

Между 1 200 и 4 000 евро заплата могат да получават завършилите Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“. Училището обяви прием за ученици след основно образование, а бъдещата работа е сигурна, тъй като световният морски флот се нуждае от 20 000 морски офицери.

Гимназията приема ученици в две специалности: Корабоводене – морско и Корабни машини и механизми. Балообразуващите оценки се определят от умножените по две оценки от националното външно оценяване по български език и литература и математика, оценките по физика и по география.

В специалност Корабоводене – морско, учениците придобиват умения да работят с всякакъв вид устройства и механизми за управление на кораба; с палубните товарни маневрени механизми и устройства; с всички навигационни прибори, инструменти и системи; да изпълняват палубни, маневрени, товарни и ремонтни операции по кораба. Завършилите специалността могат да работят във всички корабоплавателни фирми като корабен рулеви, моряк или боцман. След 36 месеца плавателен стаж като корабен рулеви могат да се явят на изпит за придобиване на правоспособност „вахтен помощник капитан“.

В специалност Корабни машини и механизми, учениците се научават да обслужва всякакъв вид главни и спомагателни корабни двигатели и пропулсивни комплекси; да поддържат зададените режими на работа на КПК като извършва компетентни регулировки, техническо обслужване, ремонти и настройки на спомагателните механизми в котелно отделение; да разчита технически чертежи, да борави с всякакъв вид справочници и технически инструкции, както и с документи на български, руски и английски език и други. Учениците, придобили тази специалност, могат да работят във всички корабоплавателни фирми като уайпер, ойлер, фитер, корабен моторист, корабен механик. Те могат да заемат и длъжност „механик“ след 36-месечен плавателен стаж като моторист и след успешно положен изпит пред ИА „МА“ за вахтен механик.

Заплатите на кораб са повече от атрактивни: рулеви получава между 1 200 и 1 500 евро; моторист – до 1 500 евро; помощник – капитан и механик – между 3 000 и 4000 евро.

Кандидатстването за двете специалности е до 26 юни (включително).

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 12-ти август

Началото на предаването е в стил размисли и страсти на един премиер. Този път поредната глава от книгата е продължение на тази за важните решение и ролята на децата в тях. Сега обаче засягаме бъдещето на нацията. Днес Борисов е изключително щедър и развърза кесията за училища, университети, болници и семейства с деца под 14 г. Случайност или не, за..

публикувано на 12.08.20 в 14:36
Снимката е илюстративна.

Необходим е ремонт на язовирите „Ахелой“ и „Порой“

Заради липсата на достатъчно дъждове и снегове през годината регионът на Бургас е заплашен от въвеждането на воден режим . Поради тази причина, екоминистерството търси алтернативни източници за водоснабдяване. Според институцията решение на проблема може да се намери в ремонтирането на язовирите „Ахелой“ и „Порой“. От Държавната агенция..

публикувано на 12.08.20 в 13:04

Тодор Йосифов, НС "Младежки глас": Ние вярваме, че младите хора трябва да бъдат подкрепяни

Младежки фестивал под надслов „Следвай ритъма 2020 - Let’s dance Burgas“ ще се проведе днес. Той се организира за 8 - ма поредна година от Национално Сдружение „Младежки глас” . С многообразие от спортни събития, много музика и   забавления ще бъде отбелязан 12 август - Международния ден на младежта , съобщи председателят на..

публикувано на 12.08.20 в 09:10

Фестивалът „Мед, море и слънце” ще се проведе в Поморие от 13 август

Поморие ще бъде домакин на осмия пореден фестивал “Мед, море и слънце” от 13-ти до 23-ти август. В него участват производители на мед и пчелни продукти от цялата страна, съобщиха от Община Поморие. Над 20 различни видове мед, уникални свещи, вълшебни мехлеми и цветен прашец са само част от целия спектър от пчелна продукция, която предлага..

публикувано на 12.08.20 в 09:09
Снимката е илюстративна.

Воден режим заплашва Черноморието

Екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Причината е драстично намалелият обем на язовир „Камчия“.  Воден режим заплашва Черноморието и туризма. Това обяви първи екоминистърът Емил Димитров. На язовир „Камчия“ разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, както и част от Варна. „За разлика от..

публикувано на 12.08.20 в 08:52

"Оставка" с тебешир на площада пред общината (снимки)

Бургас се включи с творческа вечер в националния протест. Недоволните от управлението изрисуваха исканията си "Оставка!" и "Мутри вън"  с тебешир на площада пред общината. Направен бе и колаж от ръце, символ на обединената гражданска сила. Над 30 души се включиха в акцията. Очакваме тежките решения на Борисов, но нищо различно оставка не ни..

обновено на 11.08.20 в 20:26

Кампания насърчава младежкото доброволчество

„По стъпките на будителите” бе мотото на поредната съвместна превантивна инициатива на Обществен дарителски фонд – област Бургас, Община - Бургас и ОДМВР – Бургас, в която се включиха ученици от училище „Княз Борис I” и членовете на Сдружение „Пенсионерски клуб „Пристанище – Бургас” с председател Стоя Янчева. Инициативата – част от кампанията за..

публикувано на 11.08.20 в 17:34