Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Археологическият музей в Созопол ще носи името на проф. Божидар Димитров

проф. Божидар Димитров
Снимка: БТА

Десетки роднини, приятели и съграждани на професор Божидар Димитров го изпратиха за последно днес. Част от праха на учения беше разпръсната в морето до остров Свети Иван.
"Страхотен разказвач на истории. Човек, който направи много за българската история и за Созопол в частност". Това са думите на хората били близко до професора в морският град, а той  беше близко до нас, разказват те. Археологът Димитър Недев:
"Намираше червената нишка, с която да може да направи една история интересна."
А неговите съученици и съседи го помнят просто като добър човек:
"Нямаше лоши работи, лоши мисли нямаше, много добър човек, като приятел и като всичко".
"Много хора са идвали само и само да им разкаже нещо от историята. На никого нищо не е отказал".
Улица "Старият Созопол" бе кръстена на негово име. "Божидар Димитров" ще се казва и археологическият музей в града, решиха днес общинските съветници. Кметът на Созопол Панайот Рейзи добави:
"Дано отгоре, сега като слуша и гледа, дано да остане доволен".

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44