Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сюлейман Сойлу: Анкара няма да бъде отговорна за миграционната вълна при евентуална атака срещу Идлиб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анкара няма да бъде отговорна за миграционната вълна при евентуална атака срещу Идлиб. Това заяви в граничната със Сирия провинция Хатай турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу. 

Сюлейман Сойлу още веднъж подчерта, че заради гражданската война в Сирия Турция е изправена пред сериозен проблем. В страната живеят около 3,5 млн. сирийски бежанци и Анкара се опасява от нова бежанска вълна при операция срещу Идлиб. В града са съсредоточени множество въоръжени бунтовнически и екстремистки групи.

По думите на турския вътрешен министър, над 250 000 сирийци са се върнали в страната си за последните 2 години, като 160 000 от тях са отишли в териториите, обхванати от операцията на турската армия „Щитът на Ефрат“ от август 2016 до март 2017 г.

"Турция няма намерение да наблюдава отстрани или да участва в тази „игра“, ако международната общност си затваря очите пред убийствата на хиляди невинни хора в Сирия". Това пък написа вчера в Туитър турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Ден по-рано по време на срещата на президентите на Иран, Русия и Турция в Техеран той предупреди, че операция на сирийската армия в района на Идлиб ще се превърне в „кървава баня“ и ще доведе до „катастрофа и хуманитарна трагедия“. Поради това турският лидер призова за временно примирие с бунтовниците, за да се предпази цивилното население.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44