Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата и бъдещето на морската икономика обсъжда Евро-средиземноморска конференция за интелигентни сини градове

Снимка: Бранислава Бобанац

Предизвикателствата и бъдещето на морската икономика обсъжда провеждащата се в кипърския крайбрежен град Ларнака 3-ата Евро-средиземноморска конференция и изложба за интелигентни сини градове Smart Blue City, в която участват над 120 представителиот 25 страни от Европа, Африка, Америка, Азия.

Третото издание на евро-средиземноморския форум е на тема „Интелигентните градове и синият растеж”. Проблемите и предизвикателствата пред тях, както и необходимите решения събраха изследователи и учени от академични центрове, университети, експерти в областта на градоустройството, енергетиката, транспорта, представители на общински власти, индустрията, гражданското общество и други заинтересовани страни.

България не присъства на конференцията, но тя участва в организатора на форума - Средиземноморския клъстър на сините градове /Smart-Med/, чрез Бургаския свободен университет.

Многобройни теми са предмет на дискусиите по време на 13-те сесии на двудневната конференция. Акценти в научната й част са развитието на синята икономика и осигуряването на син  растеж, получаването и използването на енергия от морето, иновации в градския и морския транспорт, устойчиво развитие на градовете, използването на новите технологии за подобряване на стандарта на живот.

Домакинът Ларнака активно работи за превръщането си в „син град”. Част от програмата му за това е създаването на Център за върхови постижения в областта на морските изследвания и синята икономика, който ще насърчава развитието им в Източното Средиземноморие. Проектът за него се осъществява с финансиране чрез научната програма на ЕС „Хоризонт 2020”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44