Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото мегалетище в Истанбул бе тържествено открито

6
Българският премиер Бойко Борисов беше гост на тържественото откриване на летище Истанбул
Снимка: Министерски съвет

Новото мегалетище в Истанбул бе тържествено открито днес от турския президент Реджеп Ердоган на националния празник на страната – датата на основаването на Турската република. То ще носи името „Летище Истанбул“. Според Реджеп Ердоган новото летище ще бъде пример за света като архитектура, строителство и модел на финансиране. Турският лидер заяви, че летището, което е третото за Истанбул, ще продължи да се разраства през следващото десетилетие и анонсира още три етапа на разширяване му до 2028 г.

Летище „Ататюрк“ ще продължи да функционира като летище, но няма да се използва за търговски полети. 

"Откриването на новото летище е символ на мощ, решителност и постиженията на Турция за 95 години", написа президентът Ердоган  сутринта в специалната възпоменателна книга в мавзолея на основателя на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк. 

Гост на тържественото откриване беше и българският премиер Бойко Борисов. Той беше единственият министър-председател на страна-членка от Европейския съюз, който уважи церемонията. 

„За мен е чест и удоволствие да участвам в тържественото откриване на новото летище в Истанбул, което се провежда на националния празник на съседна, приятелска и съюзническа Турция – 29 октомври“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който го посрещна преди тържествената церемония.

„Убеден съм, че новото летище в Истанбул е не само огромен принос за развитието на транспортната инфраструктура, за контактите между хората и за развитието на търговско-икономическите отношения. То е значителна стъпка в реализирането на инфраструктурната свързаност на региона с ЕС, която бе сред приоритетите на българската външна политика по време на Българското председателство на Съвета на ЕС“, подчерта министър-председателят Борисов пред турския президент. Българският премиер беше категоричен, че освен непосредствен съсед на България, Турция остава и важен партньор в области като миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, земеделието и животновъдството, търговията.

„Вярвам, че откриването на новото летище символизира, както нашите досегашни съвместни успехи, така и бъдещото ни сътрудничество, взаимно доверие, толерантност и мир“, посочи още премиерът Бойко Борисов.

Строителството на съоръжението беше завършено само за 42 месеца. Стойността на новото летище до момента е 7,5 млрд. долара. Аеропортът има капацитет от 90 млн. пътници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44