Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински терени изплуваха покрай последните случaи на застрояване по Черноморието

Последните строежи, със скандален привкус, които се реализират по южното ни Черноморие си приличат не само по това, че са на метри от вълните. И при казуса с „Алепу“, и при този с къмпинг „Градина“ изплуват декари общинска земя, собственост на Созопол, харизана преди много години на частни инвеститори.

На източния бряг – нищо ново. Сгради се вдигат на метри от морето, защитените територии и видове се опазват, според институциите, дюни няма, ЗУЧК не се нарушава. 

Първият пример от изминалата седмица. Теренът, на който в момента се укрепва свлачището в местността „Алепу“ в размер на малко над 7 декара, е собственост на акционерното дружество „Алепу Вилидж“. Той е посочен в Общия устройствен план на Община Созопол като урбанизирана територия. По данни на регистрите, акционерното дружество „Алепу Вилидж“ е създадено през януари 2005 г. Собствениците на дялове в него са имали Община Созопол с 34 % от общия капитал и "Черноморска лизингова компания" с 66 % от общия капитал. В устава на дружеството е описано, че предметът на дейността му е „изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилнообразно строителство и съответната инфраструктура, хотелиерство и ресторантьорство“. "Черноморска лизингова компания" е внесла близо 600 000 лв., а Община Созопол прави апортна вноска на 4 недвижими земеделски имота – частна общинска собственост. Общата им площ е малко над 29 декара. Общата им стойност тогава е оценена на малко над 1 200 000 лв., което надхвърля повече от двойно вноската на другия акционер. Според документа, „Черноморска лизингова компания“, е задължена да привлече необходимите инвестиции по строителството и пускането в експлоатация на туристическия обект, съгласно одобрения от Община Созопол проект.
Апортирането на имотите за включване в дружеството е гласувано през ноември 2006 г. от Общинския съвет на Созопол. При дебатите в залата е посочено, че всичко това ще е в полза на общината, тя само печели. Към днешна дата, настоящият кмет, Панайот Рейзи посочи пред БНР - Бургас, че Община Созопол няма участие в акционерното дружество, а теренът е частен. Кога обаче Общината се е изтеглила не става ясно. Както и къде е отишла ползата. Но строежът кипи, брегът се укрепва, законите са спазени, което е важно, защото ние сме правова държава.
Примерът с течащия строеж на „Градина“ е аналогичен. Екоинспекцията се произнася още през март, м.г., че в поземлен имот до плажа могат да бъдат изградени ресторант, бар, магазини, обслужваща улица и паркинг. Земята е земеделска, а инвеститор е акционерното дружество „Градина“. Подобни планове е имало отдавна, издавана е и ОВОС, но тя е изтекла. Днес процедурата е оценка за степента на въздействие, светлината за строежа е зелена. Е, при спазване на предписанията.
Справка в търговския регистър показва, че още от създаването на „Градина“ АД, в съвета на директорите е небезизвестният бизнесмен Людмил Стойков – собственик на ваканционното селище „Дюни“, замесен в аферата САПАРД преди повече от 10 години и, общо – взето, с дълго бизнес – минало. Мандатът на настоящия съвет на директорите е изтекъл м.г., но няма публикувани данни за настоящия. Корпоративния имейл на „Градина“, обаче е в домейна на „Дюни“. Дружеството е учредено през 2003 г., а акционер в него, с 25%, е Община Созопол. Тя участва с апортна вноска от близо 40 дка земя, другият акционер – „Дюни“, с изпълнителен директор тогава именно Людмил Стойков, се ангажира да изгради ваканционното селище в имота. Пак повтаряме – близо 40 дка – срещу 25% дялово участие. Строителството се бави с годините, заради смяната на местните власти, а и заради имотни спорове с друг собственик - АКБ „Форес“, зад която стоеше друг известен бизнесмен Николай Банев. В учредителен акт от събрание, проведено през 2011 г. обаче се казва, че „в последствие акционерът Община Созопол е прехвърлил акциите си на Дюни АД“. Другото дружество ги прехвърля на нов акционер – Анета Соколова. А капиталът се намалява от 5 милиона – на 50 000 лв. И пито – платено. Земята става изцяло частна. Близо 40 дка, а настоящите ресторант, бар и т.н. са на площ около 5.5 дка.
Но, да повторим, всичко е законно! А и, както казваше един политик, у нас няма виновни, има само обвиняеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха криминално проявен за палеж на савосвал и вишка

Задържаха извършителя на палежа на два товарни автомобила (самосвал и вишка) на местна бургаска фирма. Деянието е извършено  на 25 март в района на 5-ти километър.  Задържаният 47-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, имал неуредени финансови взаимоотношение. Разпитани са очевидци, включително и пред съдия, видеотехническа експертиза..

публикувано на 24.04.24 в 14:45

Институциите в Царево обединяват усилие срещу престъпността

Междуведомствена среща се проведе в Царево по отношение на превенцията, противодействието на престъпността, пътната безопасност и сигурността. В нея участие взеха  комисар Генчо Атанасов зам. - директор на ОД МВР - БУРГАС, главен инспектор Владимир Колев - ВПД Началник РУ-Царево и кмета на община Царево Марин Киров, както и  кметове и кметски наместници...

публикувано на 24.04.24 в 12:39

Звено ще се бори с престъпленията срещу политическите права на гражданите

Междуведомствено звено за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите създадоха Окръжна прокуратура-Бургас, ОД на МВР-Бургас и ТД „НС“-Бургас. То ще има обхват на действие до 11.06.2024 година - денят след провеждането на изборите за членове на Европейския парламент и тези за български народни представители. В..

публикувано на 24.04.24 в 12:09

Динко Вълев вече е с ново обвинение

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от октомври..

публикувано на 23.04.24 в 12:45

В Ямбол трима души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Окръжната прокуратура в Ямбол привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група, като един от тях е ръководителят. Групата е създадена с користна цел, за да върши съгласувано престъпления на територията на страната. Действала е от октомври 2021 година до 16 април 2024 година. По време на разследването..

обновено на 22.04.24 в 17:13

Иззеха джип на беларуски гражданин в Бургас

41-годишен беларуски гражданин остана без кола. Тя му е иззета след като е установено, че я е управлявал след употребата на амфетамин и метамфетамин, съобщиха от бургаската полиция.  Мъжът е бил спрян днес към 10 часа   на бургаската ул. "Струга" за проверка.Той е шофирал е “БМВ Х3”.  Чужденецът е бил тестван за употребата..

публикувано на 20.04.24 в 12:09

Полицаи глобиха таксиметров шофьор за неправилно паркиране

След сигнал за блокиран тротоар на бургаската улица “Гладстон” от неправилно паркиран пред магазин за хранителни стоки таксиметров автомобил, служители от сектор “Пътна полиция” се самосезираха. Те издириха водача, който се оказа, че е на  55 години, от Бургас.  Шофьорът е получил от полицаите фиш на стойност 50 лв. за направеното нарушение и му е..

публикувано на 19.04.24 в 16:47