Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зелените терени в края на ул. "Фердинандова" ще бъдат застроени

Снимка: Google Maps

Зелените площи в края на улица "Фердинандова ",преди моста, в Бургас ще бъдат застроени. В момента трябва да се промени планът, за да могат собствениците им да строят, каза главният архитект на общината Веселина Илиева. Зоната няма статут  на градина или парк, обясни тя. Това са два имота, те частично попадат в уличната регулация на "Фердинандова"

Възстановени са със съдебни решения, влезли в сила доста отдавна.Постъпилото предложение за изменение  на плана, така че да се обособят два урегулирани имота.Отразени са в кадастралния план още през 2000 година.Застрояването ще бъде в южната посока.Те ще бъдат на нужното отстояние от съществуващите четириетажни блокчета.Имат инвестиционно намерение за строителство, за жилищни сгради. Планът ще бъде съобщен на всички заинтересовани. Той е обжалваем. Може да стигне и до съдебен контрол.В момента ние сме в началото на една процедура.

Дърветата, които са на терена, са в добро състояние и трябва да бъдат запазени. Всички промени по съществуващата  инфраструктурата  ще бъдат за сметка на собствениците, обясни още Илиева.

Промяна в плана и нови строежи се очакват и в кв. Ветрен, в посока северозапад от главния път за Айтос. Там през годините е имало единични предложения за промяна. В момента идеята е да се изготви изцяло нов план, каза още главният архитект.

До училище "Елин Пелин" в " Меден рудник"спортната  площадка и кучешката градинка също ще бъдат ремонтирани, ще може да бъдат изградени и сгради.Зоната е част от терен, за който решения се вземат от министерството на спорта, затова  предложението ще бъде изпратено до спортния министър.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
делфинариум

Делфини, тюлени и пингвини - в нова атракция в Бургас?

Инвестиционен проект за парк с делфинариум, ботаническа градина и център за животински видове е внесла Община Бургас в екоинспекцията. Той предвижда промяна на регулационните планове и е планиран да е в Парк „Езеро“, където трябваше да се случи и неслучилият се Океанариум. Изменението в плановете е за общински терен, в размер малко над 117..

публикувано на 02.06.20 в 16:43

Сливен отдаде почит на делото на Христо Ботев

Под звуците на сирените и националния химн Сливен отдаде почит на делото на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци от представитлите на общинската и държавна власт в града, политически партии и граждански организации.  Кметът на Сливен..

публикувано на 02.06.20 в 16:16

Протест в Ямбол след закриването на павилионите на автобусните спирки

Павилионите на автобусните спирки в Ямбол остават затворени повече от два месеца, а на уволнените служителки не са изплатени последните възнаграждения. Днес те излязоха на  протест, ще си търсят правата и в съда. Поради намаления обем на работа, в условията на въведеното извънредно положение, в края на март, 25 служителки са уволнени, но..

публикувано на 02.06.20 в 16:10
Старата и новата плоча върпу дома на Венета Ботева и Христо Ботев

"Булевард Демокрация" - на 2 юни

„ След Освобождението Венета Ботева получава жалка поборническа пенсия от 30 лв., която не стига за нищо. Венета няколко пъти пише просби до Народното събрание с молба сумата да бъде увеличена, но получава откази. И то от председателя Стефан Стамболов, когото тя хранила дълго време в Букурещ, и когото Ботев много обичал. Стамболов се отвръща от..

публикувано на 02.06.20 в 14:57

Несебър също почете 2 юни

Несебър отбеляза 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.  Сред присъстващите на паметника на поета бе и кметът на общината Николай Димитров. След като по традиция точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите, Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“ припомни..

публикувано на 02.06.20 в 14:31

Поморие се преклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Денят на загиналите за свободата на България и 144-та годишнина от гибелта на Ботев бяха официално почетени и в Поморие, пред бюст-паметника на поета. Интересни исторически факти за живота на революционера и събитията около 2 юни 1976 г. припомни в словото си директорът на ОУ „Христо Ботев“ гр. Поморие Румяна Динева. Точно в 12.00 часа, под звука на..

публикувано на 02.06.20 в 14:05

Бургазлии: Ботев ни завеща, че свободата не е даденост

Цветя и венци бяха положени днес пред паметника на Христо Ботев в Морската градина в Бургас. Традиционният ритуал по повод годишнината от смъртта на поета не се състоя, но въпреки това  граждани, представители на общинската и областната администрации, политически формации и общински съветници почетоха  делото на Ботев и загиналите за свободата на..

публикувано на 02.06.20 в 13:45