Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители от институции в града се включиха в кръводарителска акция

Служители от държавната и общинска администрация дариха кръв и подкрепиха кампанията на УМБАЛ- Бургас и Областна администрация Бургас за насърчаване на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. За четири часа  26 човека от различни институции посетиха сградата на Областна администрация, където мобилен екип на Отделението по трансфузионна хематология  извърши процедурата. Представители на Областна администрация Бургас, Община Бургас, НАП, Инспекция по труда, Пожарна безопасност и защита на населението- Бургас, Митница- Бургас, ОД на МВР- Бургас, Гранична полиция- Бургас, Регионална здравна инспекция допринесоха за целите на кампанията по кръводаряване.

Абитуриенти от 12 „Г“ клас на ПГСАГ „Кольо Фичето“ заедно с класния си ръководител също дариха кръв. Пожеланието, което екипът на Отделението отправи към младите хора е днешната дата да се превърне в традиция, ден за среща и кръводаряване в годините напред.

Постоянният недостиг на кръв и кръвни продукти е един от сериозните проблеми на здравеопазването у нас. За промяна на негативните тенденции са предприети активни кампании в Бургас и областта.

Дарената кръв е едно от най-ефективните лечебни средства, с които разполага съвременната медицина за спасяване на човешки живот. Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. Областният управител Вълчо Чолаков заяви готовност да продължи практиката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

40 ученици от "Механото" в Бургас се включиха в кръводарителска акция

От днес стартира ежегодното издание на кампанията за кръводаряване на УМБАЛ Бургас "Това не си го правил". Акцията е насочена към абитуриентите. Начало на кампанията поставиха 40 ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. "През последните години се наблюдават все повече млади хора, които искат да..

публикувано на 28.03.24 в 12:04
Снимката е илюстративна.

Предлагат да се проучи база в Бургас за обучение на специалисти по орална хирургия

Общинският дентален център в Бургас да се развие като акредитирана база за обучение на специалисти по детска дентална медицина и орална хирургия. Предложението е внесено от общинския съветник от „Продължаваме промяната“ д-р Мартин Кръстев. Целта е първоначално да се направи проучване дали тази идея е възможно да се реализира в Дентален център..

публикувано на 26.03.24 в 08:36

Новият кръвен център ще бъде готов до края на следващата година

До края на следващата година в Бургас трябва да заработи новият кръвен център. В края на последната година Народното събрание гласува 5 млн. лева, с които да се осъществи първият етап от проекта - строежът на сградата. Звеното..

обновено на 22.03.24 в 09:04

Две деца от Бургас са съмнителни за туберкулоза, насочват ги към клиника в София

16 души са новозаразените с туберкулоза в Бургаска област от началото на годината  до сега. Контактни на техни болни близки са и две деца. Те са насочени към допълнителни изследвания в специализирана детска клиника в София.  До края на седмицата в Бургас се провежда безплатен скрининг за риск от заболяването по повод световния ден за борба с..

публикувано на 20.03.24 в 08:25

Самоизолация от 14 дни за заразените с ковид

Ковид се приравнява към всички заразни заболявания и диагностиката му, и контрола му ще бъдат както при тях, това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването за БНР Бургас. Спира да е активен и сайтът coronavirus.bg. В тази връзка е публикувана наредба,подпасана от  министър Христо Хинков с дата 7 март, в нея се определят..

публикувано на 15.03.24 в 14:58

30 души се включиха в кръводарителска акция в УМБАЛ Бургас

Около 30 души се включиха в кръводарителска  акция в УМБАЛ Бургас, която беше организирана днес. За втора година тя се провежда по инициатива на млади лекари, а тази година ги подкрепиха служителите на ОДМВР Бургас. Пример на колегите си дадоха  старши комисар Емил Павлов, директор на областната дирекция на МВР и д-р Светослав Тодоров,..

публикувано на 15.03.24 в 12:28

Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливен и Бургас

Дни на отворени врати с безплатни прегледи за туберкулоза от 18 до 22 март, организира МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Те ще се извършват  в специализирания кабинет на Отделението по пневмология и фтизиатрия.  На всеки желаещ ще се проведе скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания на..

публикувано на 14.03.24 в 16:44