Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слънчев бряг посреща с нощувки от 20 до 200 лева
На Великден Слънчев бряг отвори врати за първите туристи. Те са основно румънци, гърци и българи, избрали да посрещнат празника в най-големия български курорт. Сериозното раздвижване обаче се очаква след 20 май.

„Цените тази година за нощувка ще са между 20 лева в малък семеен хотел и 200 лева олинклузив. Те се формират взависимост от категорията и предлаганите услуги, диапазонът е доста широк“, посочва председателят на Клуба на хотелиера в община Несебър Диана Колчева. Тя съветва българите да следят сайтовете за групови пътувания, където има изгодни пакетни предложения.

Морските общини и държавата трябва да бъдат по-активни в привличането на българските туристи, добавя Колчева. Според нея липсата на адекватна държавна политика е проблем пред бранша дори и когато трябва да се формират цените. След броени дни започват да се подготвят офертите за следващия сезон:

„Ние нямаме представа как правителството ще ни изненада. Какво ще се случи през 2020 година с ток, вода, данъци, затова приемаме, че ще останат на същите нива и започваме да изграждаме ценовата си политика. Но в един момент, в който имаме сезон със спад, започваме да правим намаления и ценовата ни политика отива по дяволите.“

Според Колчева печалбите в туризма са драстично намалели и затова собственици на хотели изнасят бизнеса си в чужбина, а базите край морето отдават под наем:

 „Очертава се нова тенденция. Една голяма част от предприемачите вече да не са българи-руснаци, македонци, сърби. Така ще започнат да емигрират не само работниците ни, но и самите работодатели.“

Въпреки това  председателят на Клуба на хотелиера в община Несебър Диана Колчева е оптимист за новия сезон, в който смята, че спадът от предварителните записвания ще бъде наваксан и родният туризъм ще се поздрави поне със същите резултати като през миналото лято.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас ще бъде домакин на Световната среща по конгресен туризъм през 2021

Бургас е избран в конкуренция с няколко сръбски града за домакин на Черноморската среща за конгресен туризъм  през 2021 г./ BSB Conference World Summit 2021/ Преди броени дни градът бе посетен от топ експерти  в събитийния туризъм от цял свят, които дадоха висока оценка на Бургас и потенциалът му да се развива в тази посока.  По време на визитата си в..

публикувано на 28.02.20 в 14:07

Съветниците в Камено приеха програмата за управление на общината до 2023-та година

Ремонти на пътища, изграждане на тротоари и модернизация на транспортната инфраструктура, намират място сред дейностите, заложени в програмата за управление на община Камено до 2023-та година. Приемането на документа беше сред акцентите на днешната сесия на местния парламент. В него е заложено и изграждането на отводнителни канали и мост в..

публикувано на 27.02.20 в 14:48
архив

В Слънчев бряг не очакват спад на туристи от Великобритания заради Брекзит

В най-големия ни Черноморски курорт Слънчев бряг не очакват за лятото спад в предварителните резервации за почивки на туристи от Великобритания след Брекзит. В това е категорична Диана Колчева,  председател на несебърското сдружение „Клуб на хотелиера“.  От 1 февруари Великобритания излезе от Европейския съюз, но всичко свързано с туризма..

публикувано на 27.02.20 в 07:20

Цената на парното в Сливен ще бъде променена след отоплителния сезон

Цената на парното в Сливен трябва да бъде променена, защото ТЕЦ-ът е пред затваряне. Това обяви изпълнителният директорът на топлоцентралата по повод новата ценова политика инж. Павлин Костов. Той каза, че тя не е вдигана драстично почти 10 години. Костов бе категоричен, че до края на отоплителния сезон цената на парното няма да бъде променяна, а новата..

публикувано на 26.02.20 в 18:53

Няма да се запечатват търговски обекти за несъществени нарушения

НАП ще предложи промяна в Закона за ДДС, според която липсата на реквизити във фискалните бонове и несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати, и проблеми във връзката при предаване на данни към НАП, няма да водят до запечатване на търговския обект от органите на приходната агенция. Това стана ясно на среща на екипа на НАП..

публикувано на 26.02.20 в 15:07

Нова инициатива ще връща българите от чужбина

Нова инициатива на Движение за национална кауза има за цел да привлече   българите от чужбина обратно у нас, като предлага възможности за работа и информация за живота в различните региони на страната. Зад проекта на неправителствената организация ДНК, стоят имената на двамата популярни телевизионни водещи у нас Иван и Андрей. Инициативата е..

публикувано на 24.02.20 в 17:29

2 400 безработни може да работят по програмата" Предоставяне на грижи в домашна среда"

Национален  план на заетостта  стартира през февруари, бюджетът му  е 73 млн. лева. В него е включена и нова програма. Това е "Предоставяне на грижи в домашна среда", тя ще оперира с 16 млн. лева ,съобщи Пенка Кирилова, директор на регионалната служба по заетостта. Програмата  ще осигури работа на 2400 души : Основната цел на програмата е..

публикувано на 22.02.20 в 15:15